Veel bedrijven doen zich aanzienlijk ‘groener’ voor dan ze zijn. Daarbij spelen ingekochte koolstofkredieten en niet onbelangrijke rol. Volgens de organisatie Science Base Targets initiative (SBTi) zijn koolstofkredieten ineffectief (pdf-bestand) ter bestrijding van de aardopwarming en helpen bedrijven niet of nauwelijks die mede daarmee op netto-nul-broeikasgasuitstoot willen uitkomen.SBTi, ondersteund door de Verenigde Naties en het WareldNatuurFonds, zou de richtlijnen moeten opstellen waarmee bedrijven ‘klimaatneutraal’ kunnen worden, maar de organisatie leek zelf de knuppel in het hoenderhok te gooien door in april te beweren dat bedrijven bij die inspanningen meer op de inkoop van koolstofkredieten zouden mogen leunen. Dat leidde tot opstand bij de medewerkers van de organisatie en de roep om het aftreden van de leiding (de SBTi-baas Luiz Amaral is inmiddels om ‘persoonlijke redenen’ vertrokken) en de belofte extern onderzoek naar de waarde van die koolstofkredieten te zullen doen. Het onderhavige rapport is het resultaat van die belofte.
Niet alleen zouden verschillende soorten koolstofkredieten ineffectief zijn, maar het inkopen daarvan zou ook het daadwerkelijk nastreven van klimaatneutraliteit in de weg kunnen staan. “De evaluatie van bewijs van de effectiviteit van koolstofkredieten bevestigt wat veel academici al tientallen jaren zeggen: koolstofkredieten van welke aard dan ook mogen niet worden gebruikt om fossiele emissies te compenseren”, aldus Doreen Stabinsky, die zitting heeft in de technische raad van SBTI, een onafhankelijk adviesorgaan.
Koolstofkredieten
Koolstofkredieten (ook wel koolstofcertificaten genoemd) zouden moeten helpen de opwarming van de aarde aan te pakken door activiteiten te financieren die de uitstoot van planeetverwarmende uitstoot verminderen of voorkomen, zoals het beschermen van tropische bossen of veengebieden. Critici stellen al jaren dat bedrijven die ze kopen weinig neiging vertonen hun eigen koolstofvoetafdruk te verkleinen,
Voor SBTi waren die koolstofkredieten een laatste redmiddel. Bedrijven moesten eerst actie ondernemen om hun broeikasgasuitstoot te verminderen en mochten die compensaties alleen toepassen voor de laatste restjes het moeilijkst te verminderen emissies.
Dat was zo tot het bestuur bekendmaakte dat die regels ook zouden moeten gelden voor de zogeheten scoop-3-emissies, die het leeuwendeel van de koolstofvoetafdruk van de meeste bedrijven uitmaken.
SBTi wil eind dit jaar de conceptversie van de netto-nulnormen voor bedrijven bekendmaken. Tot die tijd blijven de oude richtlijnen staan.
Bron: phys.org