Cement is ‘klimaatneutraal’ te bereiden uit sloopbeton

'Portland'klinkers uit oud beton

Uit gebruikt beton gemaakte ‘Portland’klinkers. Links de slak (afb: Cyrille Dunant et. al./Nature)

Beton is een populair bouwmateriaal, maar het cement dat daarvoor nodig is is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de mondiale broeikasgasuitstoot (zo’n 7,5%). Al vaker zijn klimaatvriendelijke alternatieven voorgesteld, maar volgens onderzoekers rond rond Cyrille Dunant van de universiteit va Cambridge (en Cambridge Electric Cement) voldoen die niet. Zij opteren voor het hergebruiken van beton in combinatie met de opwerking van staalschroot, waarbij toch al kalkdolomiet wordt gebruikt. De slak die daarbij ontstaat zou voldoen aan de eisen voor Portlandklinker en zou kunnen worden gemengd met kalkklei en kalksteen.

De onderzoekers stellen dat het silicium- en aluminiumoxide daarin nog wel voor problemen zouden kunnen zorgen, maar dat dat probleem oplosbaar is. Ze stellen dat de bereidingswijze economisch concurrerend is. Voorwaarde voor het klimaatvriendelijke karakter van dit opwerkingsproces is wel dat de gebruikte energie duurzaam wordt opgewekt, terwijl de broeikasgasuitstoot van de staalkringloop tegelijkertijd ook wordt verminderd.
De onderzoekers stellen dat het aanbod van staalschroot tegen 2050 zal verdrievoudigen. Ook zou de productie van slak zou wel eens hoger kunnen uitvallen dan waar zij mee hebben gerekend. In combinatie met een zuiniger gebruik van beton zou dit proces het beton van zijn klimaatvloek kunnen bevrijden, is hun idee.

Het sloopbeton wordt eerst korte tijd verwarmd tot 400°C en daarna gemengd en gezeefd. Het geïsoleerde betonpoeder gaat vervolgens in de boogoven voor het opwerken van staalschroot. De 1600°C voor het staalproces voorziet het poeder van de benodigde warmte en dat opwerkingsproces levert tevens de kalk die nodig is voor het ‘reinigen’ van het betonpoeder. De slak drijft uiteindelijk op het opgewerkte staal en kan daar simpelweg van af geschept worden.

Praktijktest

Of het allemaal ook uitkomt zoals de onderzoekers verwachten moet eerst nog maar eens in een praktijktest worden bewezen. Het idee is om het proces te testen in een grote boogoven van Celsa in Cardiff. De onderzoekers, die een patent op het proces hebben aangevraagd, hebben er echter alle vertrouwen in, maar dat is natuurlijk niet vreemd.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *