Zuid-Amerika brandt niet alleen door klimaatverandering

Chileense milieuminister en klimatologe Maisa Rojas

Chileense milieuminister en klimatologe Maisa Rojas: ..betere bescherming van bossen… (afb: WikiMedia Commons)

De rampzalige bosbranden in onder meer Chili en vorig jaar in het Amazonegebied zijn volgens wetenschappers niet alleen het gevolg van de klimaatverandering. Momenteel hebben een ‘giftig mengsel’ van aardopwarming, het opwarmende natuurverschijnsel El Niño en goedbedoelde bosaanplant met uitheemse bomen tezamen gezorgd voor grote verwoesting in de bossen in Zuid-Amerika.“We zijn zeer bezorgd aangezien elke brand groter en bedreigender is met verwoestender gevolgen”, zegt Francisco de la Barrera van de universiteit van Concepción in Chili. Klimaatverandering en de daardoor veroorzaakte droogtes zijn van invloed, maar ook El Niño heeft zijn, opwarmende, invloed. Daarnaast heeft ook de mens nog eens voor brandstof gezorgd door de aanplant van uitheemse bomen.

Zo werden er rond de Colombiaanse hoofdstad Bogotá eucalyptusbomen geplant die hun oorsprong hebben in Australië. Die waren bedoeld om de bodemerosie in de heuvels rond die stad tegen te gaan. Die bomen waren gekozen omdat die zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden en snel groeien.

Goedbedoeld

“Dat was goed bedoeld”, zegt Trent Penman, bosbranddeskundige van de universiteit van Melbourne. Het vervelende is alleen dat die bomen veel brandbaar materiaal afscheiden onder meer in de vorm van stukken schors. Die fikt als de beste en produceert brandende deeltjes die door de lucht zweven en zo de brand snel verspreiden. De eucalyptussen in Chili zijn voor 40% de ‘schuldigen’ voor de branden.

Daarnaast groeien de steden die steeds dichter naar de bossen toe. Hoe meer mensen in de buurt van bossen komen hoe groter de kans op bos- en natuurbranden, stelt De la Barrera. De diverse overheden zouden meer maatregelen moeten nemen om, vooral de verspreiding van bosbranden lastiger te maken.
Dat vind ook de Chileens milieuminister en klimatologe Maisa Rojas. Zij denkt dan aan het creëren van biodiverse landschappen, met beschermde waterbronnen en tra’s, vooral in gebieden waar steden en bossen elkaar ontmoeten. Dat vergt volgens De la Barrera nogal wat verandering van wetgeving.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *