Denemarken, Estland en Filipijnen ‘beste’ bij de klimaatles

Denemarken, Estland en Filipijnen zijn de drie beste leerlingen in de klimaatklas (afb: CCPI)Volgens het jaarrapport CCPI (Climate Change Performance Index) is Denemarken het land dat het beste (of het minst slecht) scoort op het gebied van klimaatacties, gevolgd door Estland en Filipijnen. Nederland staat op een achtste plaats.
Denemarken is geen eerste geworden op de ranglijst. De eerste drie plaatsen (zeer goed) zijn onbezet in de ranglijst, aangezien geen van de landen daarvoor een voldoende score heeft gehaald. Dat betekent dat het plaatje dat der Spiegel heeft gemaakt misschien wat de optimistisch is. Ook Denemarken zit met zijn broeikasgasuitstoot boven de doelstelling van het Parijse Klimaatakkoord, maar mikt wel op verbetering.
Denemarken kreeg 75,59 punten, Nederland 69,98. Saoedi-Arabië, laatste op de lijst van 64 bekeken landen, scoorde slechts 19,23 punten. België is met 55 punten blijven steken op de 39ste plaats. Het terugdringen van de broeikasgasuitstoot telde voor 40% mee in de rangschikking. Klimaatbeleid, energieverbruik en hernieuwbare energie elk voor 20%.

‘Winnaar’

Grote ‘winnaar’ dit keer is volgens de CCPI Brazilië geworden (van 38 naar 23). Dat heeft natuurlijk veel te maken met het afscheid van ‘klimaatontkenner’ Bolsonaro en de komst van Lula. Grote verliezer is het Verenigd Koninkrijk ooit de wat merkwaardige, atypische ‘koploper’ van deze ranglijst (zo staat me=as bij). Het VK staat nu op 20.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *