Emissierechten in Duitsland leveren 13 miljard op

Fabriekuitstoot

Uitstoot van, onder meer, broeikasgassen (afb: bondbeterleefmilieu.be)

Wat mij betreft een van de weinige doelmatige maatregelen in de EU tegen de klimaat-verandering is uitstoters te laten betalen voor  hun broeikasgas-uitstoot. Die ‘rechten’ om te mogen uitstoten zijn nu hoger dan ooit eerder: 96,45 euro per ton CO₂-equivalent. Zo betaalde Duitse ondernemers in het totaal het vorig jaar 13 miljard, Nederland in 2021 leverde emissierechten bijna 900 miljoen op en ongeveer 1,2 miljard in 2022. België inde in 2021 ten minste 400 miljoen euro aan emissierechten.  De ‘rechten’ die worden verhandeld via het Europese Handelssysteem worden, zoals ook de opzet was, steeds duurder en het plafond (hoeveel mag worden uitgestoten) wordt steeds lager.
De Duitse rechten zijn voor 6,8 miljard het gevolg van Europese regelgeving. Daarnaast heeft de Duitse overheid er nog eens een ‘heffing’ van 6,4 miljard bovenop gelegd. Die fondsen gaan in het buurland naar het klimaat- en -transformatiefonds. Vorig jaar kwam er 12,5 miljard in die pot uit emissierechten. Met dat fonds worden klimaatmaatregelen bekostigd.
Overigens heeft de Europese Commissie ook plannen de EU-burgers te laten betalen voor hun broeikasgasuitstoot. Dat is 18 december goedgekeurd door het Europese Parlement. Ter compensatie kunnen EU-burgers subsidie krijgen voor het isoleren van hun huis, maar vreemd genoeg ook voor de aanschaf van een grondstof- en energieverspillende elektrische auto.

De nieuwe klimaatmaatregelen, waarvoor de regeringen van de lidstaten en het voltallige parlement overigens nog wel definitief toestemming moeten geven, heeft de EU nodig om de klimaatdoelen te halen. Voor 2030 moet de CO2

-uitstoot met 55% omlaag ten opzichte van 1990, zodat de EU in 2050 helemaal ‘klimaatneutraal’ kan zijn (wat dat ook moge betekenen; as).

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *