Oorlog in de Gazastrook ook destructief voor het klimaat

De broeikasgasuitstoot van de eerste twee maanden na 7 oktober door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook zou volgens de Britse krant the Guardian al 281 000 ton kooldioxide hebben bedragen. Dat is meer dan de jaaruitstoot van een aantal landen dier erg gevoelig zijn voor klimaatverandering zoals de Centraal Afrikaanse Republiek, Belize en de Dominicaanse Republiek. Israël is voor het leeuwendeel (99%) daarvan verantwoordelijk.
Het overgrote deel van die totale uitstoot, 254 650 ton, zou zijn toe te schrijven aan de vliegtuigen die bommen op de Gazastrook gooien, waarbij moet worden aangemerkt dat iets meer dan de helft, 133 000 ton, daarvan op rekening komt van de bevoorradingsvluchten van de Amerikanen. De rest is artillerie en landvervoer.
Hamas zou met zijn beschietingen ruim 700 ton veroorzaakt van de 281 000 ton. Die cijfers geven maar weer eens aan hoe destructief en ongelijk deze oorlog is, waarbij in de Gazastrook al zo’n 24 000 doden zijn gevallen; voor een groot deel hoogstwaarschijnlijk gewone, Palestijnse burgers.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *