Schrap vlees (en de auto) van je dagelijkse menu

Voedingswaarde tegen milieu- en klimaateffecten

Voedingswaarde tegen klimaat- en milieueffecten (afb: PNAS/Michael Clark et. al.)

Vaak wordt net gedaan of de strijd tegen klimaat-verandering voorbehouden is aan bedrijven en, vooral, de overheid, maar wij overconsu-merende bewoners  van dit deel van de aardkloot kunnen zelf ook een aanzienlijke bijdrage leveren. Zo heeft onderzoek (weer eens) uitgewezen dat we drastisch op vlees moeten bezuinigen en er liefst helemaal van af moeten zien. Op de lijst van de slechtste van de ruim 57 000 producten die er in het VK en Ierland worden verkocht staan vlees en vleeswaren ‘fier’ bovenaan.Zo zijn  lams- en rundvlees absolute ontraders met een ‘kwalijkheidsscore’ van 34,72 tegen, bijvoorbeeld, vers fruit of groenten met een score van rond de 1,3. Bakkerijproducten komen ergens in de buurt van 1. In die score verdisconteerden de onderzoekers onder meer de broeikasgasuitstoot, het waterverbruik, het landbeslag en de eutrofiëring (stikstofuitstoot) waarvoor het product verantwoordelijk is als het in de schappen ligt.
Michael Clark van de universiteit van Oxford en collega’s wilden een veel breder overzicht geven van het hele scala aan producten die in de schappen van de supermarkt liggen dan tot nu toe beschikbaar is. Daartoe verzamelden ze gegevens over de gebruikte ingrediënten van acht supermarktketens.
Dat was niet echt een ’triomftocht’. Van maar 10% van alle producten was precies bekend welke bestanddelen er in gebruikt zijn. De onderzoekers gebruikten, heel eigentijds, kunstmatige intelligentie om de samenstelling te taxeren. Vervolgens werden de gebruikte ingrediënten gekoppeld aan gegevens uit een databank voor milieu- en klimaateffecten.

Geen verrassing

Hoewel ook geen rekening gehouden werd met de afkomst van de producten (import of eigen productie in het VK en Ierland, bijvoorbeeld) komen de resultaten vrij goed overeen met wat er tot nu toe bekend is over de effecten van bepaalde voedingsproducten. Vlees, vis en kaas hebben de grootste milieu- en klimaateffecten. Daarna komen toetjes, taarten, quiches en wat die meer zij. Onderaan, zoals gezegd, staan vruchten, groenten en brood(producten). Verrassend is dat ook boter, melk en eieren vrij laag scoren (1,69). Het klimaat, net als het milieu, begint bij onszelf.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *