“Klimaatbeleid acht grote oliebedrijven ver onvoldoende”

Klimaatrapport acht oliebedrijven

Het klimaatrapport van acht oliebedrijven: alleen vette onvoldoendes (afb: OCI)

Volgens een rapport van Oil Change International (OCI) ligt geen van de acht onderzochte oliemaatschap-pijen (Chevron, ExxonMobil, Shell, TotalEnergies, BP, ENI, Equinor en ConocoPhillips) op koers naar een maximale aardopwarming van 1,5%. De acht bedrijven werden beoordeeld op tien criteria die alle met onvoldoende of ruim onvoldoende moesten worden gekwalificeerd. Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil werden zelfs op alle punten als ruim onvoldoende gekwalificeerd. Eerder dit jaar kwam CarbonTracker met een beoordeling van 25 beursgenoteerde oliebedrijven die alle een vette onvoldoende kregen voor hun klimaatbeleid.
Het verbruik van fossiele brandstoffen zal zo snel mogelijk moeten worden afgebouwd als we de aardopwarming onder de 2°C en nog sneller onder de 1,5°C willen houden betogen klimaatonderzoekers en VN-vertegenwoordigers keer op keer, maar zes van de acht onderzochte bedrijven (Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies, ConocoPhillips, Equinor, en ENI) hebben plannen de olie- en gasproductie zelfs uit te breiden. Ook de twee uitzonderingen, Shell en BP, hebben nieuwe winprojecten op de rol staan. Ook verkopen de acht hun activiteiten liever dan dat ze die beëindigen.

De acht lijken niet van plan hun klimaatvoetafdruk snel te verkleinen. De bedrijven gokken in hun verminderingsplannen vooral op afvangtechnieken en andere methoden om de winning en verkoop van olie en gas maar zo lang mogelijk te rekken, stelt OCI. In plaats van ‘uitfaseren’ van fossiel, zoals op de klimaatconferentie vorig jaar is afgesproken, bewegen de oliebedrijven de andere kant op, stelt OCI.

Niet serieus

“Het is duidelijker dan ooit”, zegt rapporteur David Tong van OCI, “dat oliebedrijven, de brandstichters van het klimaat, niet kunnen worden vertrouwd het vuur uit te draaien. Er is geen enkel bewijs dat de grote olie- en gasbedrijven serieus bezig zijn met de energieovergang.” Met de huidige klimaatplannen van de oliebedrijven zou de aarde afsteven op een opwarming van ten minste 2,4°C stellen de auteurs van het rapport.

Bronnen: the Guardian, OCI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *