Is chemische industrie te vergroenen? Mogelijk

Vergroening chemie

Vergroening chemie (afb: Karen Wilson et.al)

Onderzoekstersters van, onder meer, de universiteit van Griffith (Aus) stellen dat katalyse de hefboom is waarmee de chemische industrie, die nu nog zwaar leunt op fossiele aardolie en extreme omstandigheden, kan worden verkringloopt.
De chemische industrie is een belangrijke bedrijfstak, maar leunt nogal stevig op processen waar hoge temperaturen en drukken voor nodig zijn. “Als we kijken naar de economische betekenis is de chemie wereldwijd goed voor ruim vijfbiljoen euro en voor 150 miljoen banen, met uitzondering van de geraffineerde olieproducten”, zegt Karen Wilson van het centrum voor katalyse en schone energie van de Australische universiteit. “Het is echter nog steeds de grootste industriële energieverbruiker en de op twee na grootste veroorzaker van CO2 in de wereld.”
Die broeikasgasuitstoot van die bedrijfstak bedroeg in 2022 935 miljoen ton CO2. Daarnaast veroorzaakte die een aanzienlijke vervuiling van oppervlaktewater, de uitstoot van giftige stoffen en andere schade aan omgeving en milieu. Volgens Wilsons collega Adam Lee zouden katalytische processen de afhankelijkheid van olie en de uitstoot van kooldioxide aanzienlijk kunnen verminderen door in plaats van olie afval te gebruiken zoals van landbouw, huishoudens en dergelijke. “Dat beperkt niet alleen de ecologische schade maar betekent ook een oplossing de kwetsbaarheid van de aanvoerketen, die gevoelig is voor geopolitieke en natuurlijke verstoringen.”

“Katalyse heeft een belangrijke rol gespeeld in de omzetting van fossiele bronnen in brandstoffen en andere producten en is nou het baken van hoop voor de omwenteling van de chemische industrie naar een kringloopeconomie.” Dat zal niet van de ene op de andere dag gaan, geven de onderzoekersters toe, want dat vergt nog wel wat onderzoek.

Keuze grondstoffen

Wilson stelt dat we zorgvuldiger moeten worden in de keuze van de grondstoffen.”Stap over op rijkelijke aanwezige elementen boven edelmetalen voor duurzame katalyse voor de omzetting van organisch afval in herbruikbare materialen. Het samengaan van verschillende sectoren zoals in Kalundborg in Denmarken om een symbiose te bevorderen heeft aangetoond dat die nieuwe samenwerkingsmodellen de grondstofefficiëntie verbeteren en het afval verminderen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *