Techniek niet de oplossing

makesunsets.com

makesunsets.com

De Franse politicoloog Théodore Tallent houdt zich bezig met milieubeleid en waarschuwt in het Franse dagblad Le Monde dat we niet te veel op techniek moeten vertrouwen om de klimaatcrisis de baas te worden. De strijd tegen de aardopwarming wordt niet gewonnen door de techniek, stelt hij.

Tallent stelt dat die strijd gaat om het terugschroeven van de broeikasgasuitstoot en een verandering van onze manier van leven. De veronderstelde, geotechnische oplossingen zoals het verstrooien van zwaveloxidedeeltjes hoog in de atmosfeer om de (invallende) zonnestraling te dempen horen daar volgens hem niet bij. Met een investering van een paar miljard zou de aardtemperatuur zo’n graad omlaag kunnen, stellen de voorstanders.
Tallent beschuldigt die technoactivisten van onverantwoordelijk gedrag en stelt dat dat louter is ingegeven door commerciële belangen, zonder dat ze zich druk maken over de mogelijke risico’s van zo’n aanpak. Het bedrijf dat zich daarmee bezighoudt, Make Sunsets (de lucht kleurt door de zwaveloxidedeeltjes rood als bij een zonsondergang), wil de ‘koelrechten’ die met die zwaveloxideaanpak bereikt zou worden wereldwijd verkopen; het klimaat als verdienmodel.

In een artikel in MIT Technology Review legt Valérie Masson-Delmotte van het VN-klimaatforum uit dat die technische oplossingen, zeker voorlopig, niet kunnen garanderen dat ze de aardtemperatuur binnen de perken kunnen houden. Volgens Frank Biermann van de universiteit in Utrecht hebben deze ‘oplossingen’ de neiging uit de hand te lopen en kunnen voor de industrie een alibi vormen om niet te hoeven veranderen. Tallent noemt de technische ‘oplossing’ een niet verkieselijke, want gevaarlijke, weg.

Blindelings

Hij eindigt met: “Voor zonsondergangliefhebbers en de rest van de mensheid die hopen op een bewoonbare planeet, hebben we niet meer techniek nodig om onze koolstofuitstoot te kunnen blijven verhogen om koste wat kost het bestaande ondernemingsmodel te behouden, maar juist minder technologische beloften en minder uitstoot. Voor klimaatproblemen zoals in de architectuur geldt: “less is more”. De uitdaging is enorm en technische oplossingen zullen deel uitmaken van het antwoord. Toch moeten we de verleiding weerstaan ​​om, sommige, ondernemers blindelings te geloven in hun dromen (of nachtmerries).”

In Nature staat een artikel dat we niet op de volgende klimaatconferentie moeten wachten om de inzet van fossiele brandstoffen af te bouwen. We kunnen nu beginnen met gelijkgestemde landen. De afgelopen klimaatconferenties hebben zich te veel laten leiden de olie- en gasbelangen, stelt de redactie.

Bronnen: Le Monde, Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *