IJs West-Antarctica smelt (onvermijdelijk) versneld

Het begint een beetje te lijken op het verhaal van Majoor Kees van Paul van Vliet: orders en tegenorders. Gisteren meldde ik (=as) hier dat de ijssmelt op Antarctica vertraagt, in tegenstelling tot die op Groenland, maar vandaag moet ik melden dat het smelten van het ijs op West-Antarctica ‘unverfrohren’ snel doorgaat als gevolg van de nog steeds maar verder toenemende aardopwarming en de daardoor opwarmende oceanen. Daardoor zou de zeespiegel in de komende decennia met zo’n 5 m kunnen stijgen.
De onderzoekers gebruikten voor hun voorspellingen de nationale supercomputer in het Verenigd Koninkrijk. Ze rekenden vier scenario’s door. In het meest voordelige scenario stabiliseert de wereldtemperatuur op de (wens)hoogte van het klimaatakkoord dat in Parijs gesloten is (onder de +2°C, liefst onder de +1,5°C). Alle doorgerekende scenario’s komen op een versnelde aardopwarming uit van de Amundsenzee met ten minste een factor drie en een versnelde smelt van de ijskap in het westen van het continent.
De onderzoekers noemen die toegenomen ijssmelt ‘onvermijdelijk’ in hun artikel, maar kennelijk wil dat niet zeggen dat daar niks aan te doen is. Het snel terugdringen van de broeikasgasuitstoot betekent toch nog altijd dat daardoor de zeespiegel langzamer stijgt dan wanneer we daar niets aan doen. Daarmee ‘kopen we tijd’ om ons aan te passen aan de ellende die we, althans een klein deel van de wereld, onszelf hebben aangedaan. Die 5 m zal voor veel landen, waaronder Nederland en België, voor grote problemen zorgen. Laaggelegen atoleilanden in de Stille Oceaan zullen onder water verdwijnen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *