Klimaatonderzoekers roepen collega’s op te gaan staken

Bruce Glavovic

Bruce Glavovic (afb: Massey-universiteit)

Een aantal klimaatonderzoekers pleit ervoor bij collega’s om in staking te gaan om overheden te dwingen serieus aan de gang te gaan met maatregelen om de aardopwarming te stuiten. “We hebben nu 26 keer een bijeenkomst van partijen gehad”, zegt Bruce Glavovic van de Massey-universiteit in Nieuw–Zeeland, een van de auteurs. Wat voor zin heeft het om meer onderzoek, om nog meer grafieken te maken, stelt hij. Klimaatonderzoekers moeten het  nog langer verdommen, tenzij de diverse overheden in beweging komen om de dreigende klimaatontwrichting te keren.Niet iedereen is te spreken over de oproep. Een ‘supernova van stompzinnigheid’ noemde iemand de oproep op Twitter, maar de vraag lijkt veel klimaatonderzoekers bezig te houden: Wat maakt het uit wat we doen?. Moeten we activisten worden en geven we dan onze academische geloofwaardigheid niet op?
Glavovic denkt dat een pauze klimaatonderzoekers de gelegenheid geeft na te denken over hoe ze hun vaardigheden het best kunnen inzetten. “De klok tikt.”

Glavovic is van de ongeveer 270 wetenschappers die aan het jongste rapport van de het VN-klimaatforum heeft meegewerkt. Volgens hem is allang duidelijk wat ons staat te doen. Inmiddels kan de mens de aardopwarming niet meer bijbenen door zich aan te passen en dreigen voor miljarden mensen onleefbare woonomstandigheden. De Nieuw-Zeelandse hoogleraar heeft besloten niet meer aan een volgend rapport van het klimaatforum mee te werken.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *