Le Monde over klimaatrapport: onze tijd raakt op

De Franse krant Le Monde stelt in een hoofdredactioneel commentaar op het jongste (deel)rapport van het VN-klimaatforum dat dat niet de zoveelste waarschuwing is maar dat de tijd voor handelen van landen, bedrijven en burgers nu toch echt is aangebroken.
De rapporten ontvouwen zich als een Grieks drama met steeds meer bedrijven en scenes, schrijft de krant, een drama dat niet herschreven kan worden. Ondanks de steeds duidelijker tekenen dat de klimaatverandering voor grote veranderingen zal zorgen en na 26 klimaatconferenties is de wereld nog steeds niet de weg om er voor te zorgen dat deze planeet aan het eind van deze eeuw nog leefbaar is, gaat het commentaar verder.

“Het is nu of nooit”, zei Jim Skea, vicevoorzitter van het klimaatforum, maar hoewel klimaatsceptici duidelijk een bedreigde diersoort zijn geworden, vindt een aanzienlijk deel van de mensheid, ondanks alles, goede (sic; as) redenen om te blijven uitstellen, aldus het hoofdredactionele commentaar. De krant laakt de dubbelhartigheid van landen en bedrijven die niet doen wat ze zeggen te doen. António Guterres, secretaris-generaal van de VN, heeft ze leugenaars genoemd.
Gedragsverandering op het gebied van energieverbruik, van voedsel, vervoer en huisvesting en het koolstofarm maken van de industrie vergen enorme investeringen, gaat het commentaar verder. “Tezamen hebben we de middelen om deze transitie te bekostigen. Feit blijft dat het nu noodzakelijk is om deze investeringen zo eerlijk mogelijk te mobiliseren, te organiseren en te verdelen.” Die zaken krijgen te weinig aandacht in het politieke debat, vindt de hoofdredactie.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *