PourDemain moet Frankrijk bekeren tot biologische landbouw

PourDemoin biologische producten

Het PourDemain-assortiment (afb: PourDemain. org)

Al zeker zo’n veertig jaar wordt er (in Nederland) gebakkeleid over wat eerst het mestprobleem heette en tegenwoordig is ‘verstikstoft’. Boeren hier hebben nu de indruk dat dat de overheid ze weg willen hebben, maar dat is nonsens, want eten moeten we. Ze zullen anders moeten boeren. Het zou een jaar of twee, drie duren om over te schakelen op biologisch boeren, denken de oprichters van PourDemain Maxime Durand en Stephane Delebassé die de Franse boeren willen helpen over te stappen op de biologische landbouw.In Europa zou Frankrijk leider zijn als het gaat om de biologische productie van voedsel, gevolgd door Spanje.  Iets meer dan 10% zou biologisch zijn, terwijl in dat land slechts 6,6% van de verkochte levensmiddelen biologisch is. Dat cijfer is al jaren vrij stabiel en ligt hooguit iets hoger dan in Nederland. Volgens het PourDemain-duo is een advies om vaker biologisch te eten niet voldoende om een groot effect te hebben.
Overstappen zou voor boeren betekenen dat ze meerkosten moeten maken. Durand en Delebassé willen de boeren in een overgangsperiode van twee, drie jaar een eerlijke prijs voor hun biologische producten waarborgen. Die zouden dan onder de PourDemain-vlag worden verkocht in gespecialiseerde winkels. Durand: “Drie jaar na de introductie in Rijsel hebben we nu tweeduizend verkooppunten in Frankrijk en honderdvijftig leveranciers.”
Hij moet toegeven dat de zaken voor de overgang op bio niet al te florissant zijn met de huidige inflatie en hoge energieprijzen. “We moet professionaliseren en de productie uitbreiden om aanvaardbare prijzen te bereiken en doorgaan met het ondersteunen van de sectoren.”

“Daarvoor hebben we de hulp van de consumenten nodig. Als we niet de hoeveelheden halen die de balans in het voordeel van bio doen omslaan zal verandering moeilijk zijn.” Volgens hem zou overstappen op bio niet alleen goed zijn voor milieu en klimaat, maar ook grote voordelen hebben voor de gezondheid, de bodemgesteldheid, het watergebruik e.d. en zou biologische landbouw beter bestand zijn tegen hittegolven. Die voordelen zouden nu niet worden meegenomen in de subsidiemaatregelen van de overheid.

Korte termijn

Durand zou het mooi vinden als in vijf jaar een meerderheid van de landbouwers in Frankrijk om is, maar de eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat hij op de korte termijn niet echt optimistisch is aangezien de noodzakelijke veranderingen te traag gaan. Op de langere termijn ziet hij het zonniger in. “We hebben geen andere keus.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *