Het grote schrikbeeld: op naar de viermiljard auto’s

Autobezit Europa 2017

Tijdens de coronaperiode zijn er een hoop auto’s bijgekomen (afb: Autorai) )

Sedert kort zijn ‘we’ hier op aarde met zijn achtmiljarden. Geen zoogdier zegt ons dat na, al komen de koeien een heel eind. Momenteel rijden er zo’n 1,2 miljard auto’s rond voor een groot deel in het rijke en klimaatverpestende deel van de wereld.  We gunnen die 6,5 miljard armere medebewoners ook een goed leven, maar betekent dat dan ook dat er nog miljarden van die klimaat-, energie-, ruimte-, gezondheid- en grondstoffenverpestende wanproducten bijkomen? Wij mogen hopen van niet.
Ooit is er in Amsterdam een referendum gehouden over de plaats van de auto in de stad. Een meerderheid vond dat Amsterdam autoluw moest worden, maar daar is nooit wat mee gedaan. De stad staat nog bomvol met auto’s, die zelden van hun plaats (lijken) te komen.

In Sharm El Sheik in Egypte waar de COP27 werd gehouden, kon je nog zien hoe een stad er uitziet zonder (veel) auto’s, autoluw. Ik (as) heb inmiddels zo’n hoge leeftijd bereikt dat ik die ideale situatie zelf heb meegemaakt. Als jongetjes voetbalden we in Nieuw-West (Slotervaart, Amsterdam) gewoon op straat. Een iemand bij ons in de straat had een auto, een haaienbek. We gebruikten de ‘putten’ in de stoeprand als doeltjes. We noemden dat ook ‘putten’. Kom daar nog eens om.
Heather Thompson houdt zich bezig met duurzame mobiliteit bij een vervoersinstituut ITDP in de VS. “Je kan het vaak zeggen om te gaan fietsen, maar niemand gaat hier (ik neem aan dat het over New York gaat; as) leren fietsen. In een stad met fietsenstallingen, met leenfietsen en meer schaduw gebeurt dat veel eerder.”

Haar boodschap is breed geldig: als mensen zich willen verplaatsen dan zouden ze dat op een milieu- en klimaatvriendelijke manier moeten doen, vindt Thompson, en daar is alleen maar snel de geschikte infrastructuur voor nodig.

Hoofdrol verkeer

Het verkeer speelt een sleutelrol in de bescherming van het klimaat. Bijna achtmiljard ton CO2-equivalenten blaast het verkeer jaarlijks de atmosfeer in en, afgezien van een minieme coronaknik, stijgt die uitstoot de laatste zeventig jaar alleen maar. Als we de aardopwarming onder de 1,5°C willen houden dan moet daar iets drastisch aan gebeuren. Zoals het nu gaat zal de broeikasgasuitstoot in 2050 12 miljard ton bedragen.

De nu nog arme landen zullen de toekomst van het verkeer mede bepalen. Gaan die ook allemaal aan de auto, dan kunnen we die 1,5°C wel vergeten. De rijke landen zullen sterk moeten inleveren. In veel rijke landen ligt het aantal auto’s op het aantal inwoners op 1 op 2 en hoger. Die elektrificeren is nergens een oplossing voor… Ga dus fietsen, zelfs als dat elektrisch is.

Bron:  der Spiegel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *