Wijn zou opknappen van aardopwarming

glas wijnTerwijl onderzoekers vrezen voor de achteruitgang van bier door de klimaatverandering, lijkt de aardopwarming juist gunstig uit te pakken voor de wijnen. De onderzoekers onderzochten de kwaliteit van Bordeauxwijnen in afhankelijkheid van het weer tussen 1950 en 2020. Het bleek dat die wijnen beter waren in jaren met hogere temperaturen, nattere winters en eerdere en kortere groeiseizoenen.
“Het weer is belangrijk voor de kwaliteit en smaak van de wijn”, zegt Andrew Wood van de universiteit van Oxford. “We vonden bewijs dat temperatuur en neerslag gedurende het jaar wezenlijk zijn; van ontbotting, groei en rijping van de druiven tot en met het oogsten en zelfs gedurende de winter.”
Wijnen van dezelfde wijngaard kunnen in hetzelfde jaar verschillend van kwaliteit zijn. Het was lang niet duidelijk hoe het weer de kwaliteit van de wijn beïnvloedt. Nu het klimaat verandert komt daar de vraag bij wat die verandering voor de kwaliteit van wijn betekent. Klimaat is in feite het weer over een langere periode gerekend, maar wat de verandering daarin betekent was nog niet erg breed onderzocht.

De onderzoekers paarden weergegevens met recensies van Bordeauxwijnen tussen 1950 en 2020 en keken vervolgens hoe die weersinvloeden, seizoenslengte en veranderingen in neerslag en temperatuur uitwerkten op de wijnkwaliteit, inclusief de omstandigheden buiten het groei- en oogstseizoen. Wood: “Die omstandigheden kunnen ook de kwaliteit beïnvloeden.” Wijnkritieken zijn subjectief, maar meestal zijn kenners het wel met elkaar eens over de kwaliteit, stellen de onderzoekers

Betere kwaliteit

De kwaliteit zou tussen 1950 en 2020 door de bank beter zijn geworden. Dat kan aan het weer (de klimaatverandering) liggen, maar ook aan de gebruikte teeltmethoden of de techniek die gebruikt wordt bij de bereiding, maar kennelijk was het verband tussen weer en wijnkwaliteit duidelijk genoeg om tot hun conclusies te komen. Woods: “De trend is dat, of dat nou komt door recensenten of door de smaak van het grote publiek, mensen over het algemeen wijnen prefereren die sterker zijn en rijker, zoeter worden bij het lageren bij een laag zuurgehalte. Door klimaatverandering worden wijnen inderdaad sterker.”

Het bleek dat ook de weersomstandigheden buiten het seizoen duidelijk invloed hadden op de kwaliteit. De kwaliteit gaat vooruit door koudere en nattere winters, warmere en nattere lentes, droge zomers en koele, droge herfsten. De onderzoekers verwachten dat de kwaliteit van de Bordeaux nog zal groeien. Spelbreker kan zijn als er te weinig water beschikbaar is. Woods: “Als planten niet voldoende water krijgen dan gaat het mis en verlies je alles.”

De onderzoekers denken dat deze resultaten ook gelden voor andere wijngebieden, maar dat moet worden uitgezocht. Ook zou het interessant zijn dat uit te zoeken voor andere meerjarige planten zoals koffie, thee en cacao.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *