OPEC: vraag olie en gas zal nog tot 2045 toenemen.

Olievraag tot 2045

De voorspelde vraag tot 2045 in miljoenen vaten per dag. In de, voornamelijk, westerse Oeso-landen neemt de vraag af, maar in de rest van de wereld zou die volgens de OPEC stijgen (afb: spglobal.com)

Terwijl  de VN aandringen op het snel afbouwen van het verbruik van olie en gas, stelt de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, dat de vraag naar olie en gas nog tot 2045 zal toenemen. Ten minste.  De vraag zou in 2045 op 116 miljoen vaten per dag liggen. Nu is die 99,6 miljoen v/d. Als dat waar is dan zal de aardopwarming onmogelijk onder de 2°C blijven.
Volgens de OPEC heeft de wereld olie en gas nog lang nodig. De organisatie wijst daarbij op de bevolkingsgroei in Azië, in Afrika en het Midden-Oosten en de veranderingen van de manier van leven daar.
Generaal Haitham Al-Ghais, secretaris-generaal van de OPEC, stelt dat de anti-olieacties misleidend zijn en kunnen leiden tot chaos in de energievoorziening en (dus) ook de economie. De snelst groeiende sector die grotendeels afhankelijk blijft van fossiel zou het wegvervoer zijn gevolgd door de petrochemie en de luchtvaart.

Nogal schrijnend is het dat over een paar weken de klimaatconferentie COP28 op de agenda staat, waar landen hun klimaatacties zullen presenteren. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben al aangekondigd hun productie van aardolie te zullen opvoeren.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *