Zonnecellen plus batterijopslag goedkoper dan conventionele opwekking

Energieopwekkosten

Zon en wind in combinatie met batterijopslag zou de goedkoopste manier van energieopwekking zijn (in Duitsland) (afb: rapport Fraunhofer ISE)

Onderzoek van het Fraunhofer Instituut voor zonne-energiesystemen ISE zou hebben aangetoond dat  stroom uit zonnecellen, zelfs in combinatie met batterijopslag, nu aanzienlijk goedkoper is dan van kolen- of gascentrales. ISE berekent sinds 2010 met regelmatige tussenpozen de zogenaamde elektriciteitsproductiekosten  (de gemiddelde opwekkingskosten per kilowattuur) voor Duitsland. Voor het eerst omvat de nieuwe analyse ook de elektriciteitsproductiekosten voor agrarische fotovoltaïsche zonne-energie, waterstofcentrales en nieuwe kerncentrales.
Volgens het onderzoek kost de stroom uit zonneparken en windturbines op land tussen de 4,1 en 9,2 cent per kWu en zijn daarmee de meest kosteneffectieve energietechnologieën in Duitsland, niet alleen onder de hernieuwbare energiebronnen, maar ook onder de alle soorten energiecentrales. In de analyse voor Duitsland variëren de elektriciteitsproductiekosten voor zonnecellen in combinatie met batterijsystemen tussen 6,0 en 22,5 cent per kWu. De grote spreiding komt door de grote kostenverschillen voor batterijsystemen (van 400 tot 1000 euro per kWu) in combinatie met de kostenverschillen voor zonnesystemen en de verschillende niveaus van zonnestraling op de systeemlocatie.

“Deze berekeningen laten zien dat de grootschalige projecten die momenteel in Duitsland worden uitgevoerd met een combinatie van zonneparken, windparken en stationaire batterijopslagsystemen goede investeringen zijn”, zegt Christoph Kost, hoofd van de afdeling energiesysteemanalyse bij Fraunhofer ISE en hoofdauteur van het onderzoek. “Door de combinatie kunnen bijvoorbeeld de netwerkcapaciteiten beter worden benut.”

De onderzoekers bekeken ook de kosten op de langere duur (2045). Ze schatten dat die dan voor zonnepanelen op daken tussen de 4,9 en 10,4 cent per kWu zal liggen. Ze schatten de kosten dan op 3,1 en 5,0 cent per kWu voor zonneparken. “Zelfs kleine pv-batterijsystemen zouden dan stroomopwekkingskosten kunnen realiseren van tussen de 7 en 19 cent per kWu, ervan uitgaande dat de prijzen voor batterijopslag dalen naar de veronderstelde 180 tot 700 euro per kWu”, zegt medeonderzoekster Verena Fluri.

Wind

Nieuw gebouwde windturbines kunnen in 2045 op land elektriciteit produceren tegen een kostprijs tussen de 3,7 en 7,9 cent per kWu. Windturbines op zee zouden op sterk op kosten kunnen besparen. Die lagere kosten voor windenergie komen vooral dankzij een hoger aantal vollasturen en grotere systemen, stellen de onderzoekers.

In een klimaatneutraal energiesysteem waarin het aandeel duurzame energie hoog is, zijn naast batterijopslag ook flexibel regelbare energiecentrales nodig als reserve. Biogas- en biomassacentrales kunnen potentieel een deel van de benodigde productie dekken. In het onderzoek zijn de elektriciteitsproductiekosten berekend met een flexibele opwekking, dat wil zeggen met gemiddelde tot lage vollasturen. Voor biogas liggen ze tussen de 20,2 en 32,5 cent per kWu. Voor systemen met vaste biomassa zijn de kosten voor elektriciteitsopwekking aanzienlijk lager, op waarden tussen de 11,5 en 23,5 cent per kWu.

Voor een waterstofaangedreven centrale uit 2030 komen de onderzoekers uit op 23,6 – 43,3 cent per kWu bij zeer flexibel bedrijf. De stroomproductiekosten van flexibele technologieën zijn aanzienlijk hoger dan de kosten van hernieuwbare energiebronnen, aangezien de CO2-kosten en de aanschaf van waterstof grote kostenposten zijn. “We hebben ze nodig als belangrijke aanvulling. De werking ervan zal echter beperkt blijven tot het absolute minimum”, zegt Paul Müller, verantwoordelijk voor dit deel van het onderzoek. Hij acht 1000 tot 2000 draaiuren in 2045 realistisch.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *