Volgens Oxfam zorgt de rijkste 1% (77 000 000) van de wereldbevolking de aarde net zo hard op als 66% van de armste aardbewoners (5 000 000 000). Beide groepen zijn verantwoordelijk voor 16% van de totale broeikasuitstoot (cijfer 2019), volgens de organisatie (pdf-bestand).
Die 77 000 000 rijksten zouden volgens het Oxfamrapport verantwoordelijk zijn voor een oversterfte van 1,3 miljoen mensen, het meest tussen 2020 en 2030. Armere landen zouden zeven keer zo vaak getroffen worden door sterftes door overstromingen. Oxfam betoogt dat die rijksten extra moeten worden belast om de klimaatschade binnen de perken te houden en de (klimaat)ongelijkheid te verminderen.
“De superrijken plunderen en vervuilen de planeet naar de vernietiging, de mensheid opzadelend met extreme warmte, overstromingen en droogtes”, zegt Oxfam-directeur Amitabh Behar. “Al jaren vechten we om het fossiele tijdperk te beëindigen om miljoenen levens te redden. Het is duidelijker dan ooit dat dat alleen mogelijk is als we de extreme weelde uitbannen.” Het zou iemand uit de onderste 99% volgens Oxfam 1500 jaar kosten om net zoveel broeikasgassen te veroorzaken als de rijkste miljardairs in een jaar.
Zesbiljoen euro
Overheden kunnen die ernstige ongelijkheid bestrijden door de uitzinnige uitstoot van de superrijken aan te pakken en de revenuen daarvan te steken publieke diensten en in maatregelen om de klimaatverandering binnen de perken te houden. De organisatie heeft berekend dat als die 1% rijksten een inkomstenbelasting van 60% zou worden opgelegd de uitstoot met de totale uitstoot van het Verenigd Koninkrijk zou verminderen en dat er een ruim zesbiljoen euro beschikbaar zou komen voor de energieovergang.
Behar: “We leggen heel nadrukkelijk dat verband. De rijken niet extra belasten maakt het ze mogelijk ons nog verder te beroven, de planeet te vernietigen en de democratie te negeren. Extreme weelde belasten biedt de mogelijkheid zowel de ongelijkheid als de klimaatcrisis te bestrijden.” De Oxfam vindt dat we welzijn van planeet en mensheid dienen te stellen boven eeuwige winst, grondstofwinning en verbruik: hou op de het brutowereldproduct als maat voor de vooruitgang te zien.
Bron: der Spiegel