Vanuit huis werken kan de koolstofvoetafdruk van een werknemer met meer dan 50% verlagen, stellen onderzoekers van de Cornelluniversiteit en Microsoft. Of dat ook echt lukt heeft te maken met de keuzes in leefstijl en werkafspraken.
Nu werkgevers werknemers steeds vaker dwingen naar ‘kantoor’ te komen hebben onderzoekers vastgesteld dat de mens klimaattechnisch gezien beter kan thuiswerken. Een dag levert nauwelijks wat op (2% reductie). Bij twee tot vier dagen thuiswerken kan dat 11% tot 29% zijn.
“Iedereen weet dat je daarmee woon/werkverkeer uitspaart”, zegt Fengai You van de Cornelluniversiteit, “maar het gaat ook om de gevolgen op de manier van leven en om vele andere factoren.”
De koolstofvoetafdruk wordt vooral bepaald door het woon/werkverkeer en het energieverbruik in het bedrijf. Vaak worden bij die vergelijking zaken over het hoofd gezien zoals energiegebruik thuis, soorten vervoer, uitstapjes, communicatiegebruik en zo nog wat zaken.
Zo wordt het aantal uitstapjes, bezoekjes en recreatieve activiteiten, groter als het aantal thuiswerkdagen groter wordt, vonden de onderzoekers. Mensen die vaker thuis werken gaan ook verder van het bedrijf wonen. De communicatie’kosten’ tussen frequentere thuiswerkers en bedrijfwerkers maakten niet zo veel uit voor de koolstofvoetafdruk, vonden de onderzoekers.
Openbaar vervoer
“Thuiswerken, deels of geheel, kan in potentie veel betekenen om de koolstofvoetafdruk te verminderen”, zegt medeonderzoeker Lonagqi Yang van Microsoft, “maar welke gedragingen moeten bedrijven en andere beleidsmakers aanmoedigen om maximaal effect te hebben? Wij doen suggesties.”
Volgens You moet openbaar vervoer de voorkeur krijgen boven eigen vervoer, zou je geen werkruimte meer voor thuiswerkers moeten hebben en het energierendement voor bedrijfsgebouwen moeten verbeteren. De onderzoekers stellen dat hun vindingen overal op de wereld geldig zijn.
Bron: Science Daily