EC wil gas en kernenergie als ‘groen’ aanmerken

Kernenergie nooit veilgDe Europese Commissie wil kernenergie en aardgas  als ‘groen’ bestempelen. Vooral in Duitsland is daarover grote ophef ontstaan. Oostenrijk overweegt zelfs juridische actie tegen het voorstel als dat zou worden aangenomen. Milieuorganisaties en klimaatactivisten zijn furieus.

De toekomst hangt rechtstreeks af van de beslissingen die we dit jaar nemen is de kop boven een artikel van Philippe Escande in het Franse dag blad Le Monde. Dan is het voorstel van de EC een slechte beslissing. Op het gebied van de strijd lijkt de EU een van de weinige groene ‘raven’ in de wereld, maar schijn bedriegt. Al eerder met het Groene Akkoord bleek dat de unie veel werk maakt van groenwassen en nu komt de EC met het idee om gas en kernenergie als ‘groene’ investeringen aan te merken. De commissie ziet dat als noodzaak om de economie te ‘ontkolen’, zo stelt de BBC. De commissie heeft kennelijk niet begrepen dat de voornaamste oorzaak niet de broeikasgasuitstoot is maar de overconsumptie en verspilling die aan die uitstoot ten grondslag ligt.
Te vrezen val dat het voorstel van de commissie het waarschijnlijk wel zal halen, want volgens hetzelfde BBC-bericht zou de meerderheid van de EU-landen daar een voorstander van zijn. Als het voorstel wordt aangenomen zou de ‘groenheid’ van kernenergie en aardgas het volgend jaar wet worden binnen de EU. Frankrijk is groot voorstander van kernenergie als ‘klimaatbestrijder’, maar het land wil wel zijn afhankelijkheid van kernenergie (nu goed voor 70% van het stroomverbruik) de komende jaren terugdringen door tot 2035 twaalf kernreactoren te sluiten. In de plannen van Rutte IV in Nederland is onlangs de bouw van twee kerncentrales opgenomen.

Furieus

Duitsland, met de Groenen in de regering, is furieus. Milieuminister Steffi Lemke noemde het voorstel fout. Haar collega van economie en klimaat Robert Habeck (Groenen) noemde het plan van de EC groenwassen. “Het verwatert het idee van duurzaamheid. Het is zelfs de vraag of dit acceptabel is in de financiële markt.” Oostenrijk dreigde met een rechtszaak als de EC deze plannen doorzet. Klimaatminister Leonore Gewessler noemde zowel gas als kernenergie schadelijk voor het klimaat en het milieu die de toekomst van onze kinderen vernietigen. Volgens haar maakt de commissie zich schuldige aan een nacht-en-nevel-operatie verwijzend naar de duistere praktijken van de nazi’s tijdens de tweede wereldoorlog.

De Luxemburgse energieminister Claude Turmes noemde het voorstel een provocatie, zo stelt de Britse krant the Guardian. Ook die Britse krant stelt echter dat de tegenstanders in de EU niet in de meerderheid zijn.

Actiegroepen verwijten de EC dat ze harde keuzes probeert te ontlopen. Het Wereldnatuurfonds, dat ook over de plannen vooraf is geïnformeerd, stelt dat de EC slechts acht dagen de tijd gaf om te reageren. “De EC heeft flink zijn best gedaan het voorstel te verdoezelen”, zegt WNF-woordvoerder Henry Enviston. “Over gas en kernenergie kregen we een document dat achter gesloten deuren is geschreven en op 31 december openbaar is gemaakt. Als de EU vertrouwen heeft in het voorstel dan zou ze een openbaar debat moeten houden.” Het ligt voor de hand dat ook Greta Thunberg en andere jonge klimaatactivisten niet erg te spreken zijn over de commissievoorstellen. Volgens Thunberg is het een nepklimaatactie.

Het voorstel val binnen wat in het EUees EU-taxonomie genoemd wordt. Binnen die constellatie wordt bepaald wat als duurzaam kan worden aangemerkt.

Bron: De Standaard, Le Monde, BBC, the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *