Koolstofdioxideopname natuur in 2023 aanzienlijk lager dan in 2022

Kooldioxideuitstoot en -opname

Kooldioxideuitstoot en -opname (afb: Philippe Ciais/arxiv.org)

Volgens een nog niet beoordeeld onderzoek van onderzoekers rond Philippe Ciais van het instituut voor klimaat en milieu is de kooldioxide-opname door natuurlijke systemen het vorig jaar aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2022: 1,5 tot 2,6 miljard ton tegenover 9,5.  Dat zijn nettocijfers rekeninghoudend met onder meer verlies door ontbossing of brand. Landgebieden die in 2023 werden blootgesteld aan extreme hitte, droegen bij aan een bruto koolstofverlies van 1,73 miljard ton, wat aangeeft dat de recordopwarming in 2023 een sterk negatief effect had op het vermogen van aardse ecosystemen om klimaatverandering te dempen, schrijven de onderzoekers.In 2023 bedroeg de CO2-toename in de atmosfeer 3,37 ± 0,11 delen per miljoen op Mauna Loa (Hawaï), 86% hoger dan het voorgaande jaar en bereikte een daarmee een recordhoogte sinds de waarnemingen in 1958 begonnen, terwijl de wereldwijde CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen ‘slechts’ met 0,6 ± 0,5% toenam. Dat betekent een ongekende verzwakking van land- en oceaanputten die kooldioxide opnemen.
Normaal neemt de natuur bijna de helft (25% oceanen en 20% bossen en bodem) van de kooldioxide op die de mens zo gulhartig in de atmosfeer loost. Daar kwam die natuur in 2023 niet in de buurt. Dat lag niet aan de oceanen, zo bleek de onderzoekers, maar voor als de landsystemen. Die 1,5 tot 2,6 gigaton is de laagste hoeveelheid door de natuur opgenomen kooldioxide sedert 2003.

Die geringe koolstofdioxideopname werd onder meer veroorzaakt door gigantische branden en langdurige en herhaalde droogtes. Als dergelijke ontwikkelingen zich voortzetten dendert de verandering in een hogere versnelling door. De onderzoekers presenteerden hun nog niet beoordeelde resultaten op 29 juli op een congres in Brazilië.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *