EU zet zich voor schut: aardgas en kernenergie zijn ‘groen’

Europees ParlementDe verraderlijke kogel is door de EU-kerk: aardgas en kernenergie worden als ‘groen’ (duurzaam) bestempeld zoals de Europese Commissie begin dit jaar had voorgesteld. Het Europese Parlement stemde een veto weg van de commissies economie en milieu van datzelfde EP.
Uit recent onderzoek is gebleken dat aardgas even kwalijk is als steenkool en olie en dat verlengd gebruik alleen maar het behalen van de klimaatdoelen vertraagt. Kernenergie zou een lage uitstoot van broeikassen kennen, maar bezorgt de mens weer andere onopgeloste problemen zoals radioactief afval en schade door winning van kernbrandstoffen.
Het onderwerp bracht zelfs scheuringen teweeg binnen politieke verwanten in het Europese Parlement. De EP-ers stemden het veto tegen het besluit van de Raad van ministers door de EP-commissies voor economie en voor milieu weg met 328 tegen 278 stemmen.
Tot nu toe werd de term groen slechts gebruikt voor hernieuwbare energie, hoewel de EU ook het gebruik van biomassa als groen betitelde, wat het allerminst is. “Er is niets duurzaams aan fossiele energie”, zegt de Zweedse EP-er Emma Wiesner (liberaal en lid van de Renew-fractie in het EP). “Dit is de vernietiging van het akkoord van Parijs”, zegt de EP-er Bas Eickhout, lid van de Groenen-fractie.

Milieuorganisaties zijn in alle staten. Ariadna Rodrigo van Greenpeace heeft het over smerige politiek en een regelrecht schandaal. Ze kondigt aan samen met andere milieuorganisaties naar het Europees Gerechtshof te zullen stappen.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *