Wereld niet op koers om aardopwarming onder 1,5°C te houden

Het is natuurlijk diepdroevig, maar eigenlijk is het geen nieuws meer. Jaar na jaar waarschuwen wetenschappers dat vrijwel alle landen in de wereld te weinig doen om een klimaatontwrichting te voorkomen en ook nu weer komen onderzoekersters rond William Lamb van het Mercatorinstituut in Berlijn met de tijding dat de wereld niet op koers ligt naar een maximale aardopwarming van 1,5°C. Daarbij leenden ze het begrip ‘emissiekloof‘ van de VN-organisatie UNEP, het gat tussen de feitelijke activiteit om de broeikasgasuitstoot te verminderen en de werkelijk noodzakelijke vermindering om dat doel te bereiken.
Elk jaar meet het VN-milieuprogramma (UNEP) de kloof tussen de toezeggingen, en vooral de omzetting daarvan in activiteit, van staten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en wat nodig zou zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C boven het voorindustriële tijdperk, de emissiekloof. Lamb en collega’s hebben besloten dat principe toe te passen op de verwijdering van kooldioxide (CO2 en andere broeikasgassen uit de atmosfeer.

Overheden en industrieën hebben grote verwachtingen van technische oplossingen zoals het opvangen van kooldioxide uit afgassen van industriële processen zoals onlangs ook het Nederlandse Planbureau voor Leefomgeving (PbL) illustreerde in zijn rapport over sturingsregeling duurzame energietransistie. Het PbL lijkt vooral te mikken op technologische ‘oplossingen’.

Bescheiden rol

Herhaalde malen hebben klimaatwetenschappers er op gewezen dat technologie wel een rol speelt, maar dat de werkelijke ‘wapens’ gedragsverandering en het uitbannen van fossiele brandstoffen zijn. Ook Lamb c.s. schrijven dat technologie wel een rol speelt om klimaatontwrichting te voorkomen, maar dat die toch zeer bescheiden zal blijven vergeleken bij wat nodig is. Daarnaast blijft natuurlijk rechtovereind dat de simpelste manier om kooldioxide uit de atmosfeer te halen is het planten van bomen en te stoppen met het vernielen van natuur en verstoren van ecosystemen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *