EU verspilt 153 miljoen ton voedsel per jaar

Kosten voedselverspilling

Voedselverspilling is ook verspilling van veel geld en een extra belasting van het klimaat (afb: Feedback EU-rapport)

Terwijl in verschillende EU-landen de boeren met de overheid overhoop liggen om de stikstofuitstoot nu eindelijk eens te beperken, blijkt er in het Europa van de 27 jaarlijks 153 miljoen ton voedsel te worden weggegooid/verspild (pdf-bestand),  15 miljoen ton meer dan de unie invoert aan voedsel. Dat verspilde voedsel zou verantwoordelijk zijn voor 6% van de broeikasgasuitstoot van de EU.
Volgens Frank Mechielsen van Feedback EU is het een grof schandaal dat in tijden van hoge voedselprijzen en stijgende kosten van levensonderhoud de EU-landen meer voedsel verspillen (van zand tot en met klant) dan dat ze invoeren van buiten de EU. “De EU heeft nu de gelegenheid om wettelijke doelen te stellen die verspilling in 2030 te halveren om de klimaatverandering te bestrijden en voedselveiligheid te verbeteren.”
Olivier De Schutter, onder meer VN-vertegenwoordiger voor armoede en mensenrechten, stelt dat historische gezien in de landbouwsector verspilling voordeliger zou zijn dan efficiëntie. “Aan beide einden van de voedselketen is het duur om verspilling te verminderen en het is profijtelijk mensen meer voedsel te verkopen dan ze nodig hebben.”

Verwacht wordt dat ‘Brussel’ later dit jaar met voorstellen komt om de verspilling drastisch te verminderen. De EU-landen hadden zich al in VN-verband voorgenomen de voedselverspilling te halveren, maar zoals in andere dringende dossiers is ook daar weinig van terechtgekomen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *