Algenkweek kan het Zuidelijk Halfrond grote eiwitleverancier maken

ALgenkwekerij op het land

Algenkwekerij (afb: Cornelluniversiteit)

Dat de landbouw radicaal op de schop moeten vanwege de destructieve gevolgen die die heeft voor milieu en klimaat is overduidelijk. Algen zijn al vaak genoemd als alternatieve en groenere voedselbron (in meer opzichten) dan de traditionele landbouwproducten. Nu komen onderzoekers met de stelling dat algenkweek het Zuidelijk Halfrond (het Arme Zuiden) tot ‘broodmand’ van het arme zuiden kan maken.
Het kweken van eiwitrijke algen op land (‘gevoed’ met zeewater) op het Zuidelijk Halfrond zou de voedselproductie met 50% kunnen verhogen, stellen de onderzoekers. Dat is goed nieuws voor een wereld die momenteel achtmiljard mensen huisvest. Dat aantal zal in 2050 zijn gegroeid tot tienmiljard.
Algen groeien snel en zijn hoogst voedzaam. Bovendien zijn die op een milieu-, klimaat- en natuurvriendelijke wijze te kweken, stellen de onderzoekers rond Charles Greene, inmiddels hoogleraar af. “We kunnen onze doelen niet halen als we door blijven gaan op de manier zoals we nu landbouw bedrijven”, zegt hij.
Om de oceanen en zeeën ook niet nog eens zwaarder te belasten dan al gebeurt pleiten Greene c.s. voor algenkwekerijen op land. Analyses zouden hebben uitgewezen dat de beste locaties daarvoor de kusten op het Zuidelijk Halfrond zouden zijn, ook op plaatsen waar woestijnen zijn. Greene: “Algen kunnen de broodmand (ik zou zeggen graanschuur; as) van het Zuidelijk Halfrond worden. In die smalle strook land kunnen we meer eiwit produceren dan de wereld (is bedoeld de mensheid; as) nodig heeft.”

Voedingsstoffen

Algen bevatten niet alleen veel eiwitten, maar ook voedingsstoffen die ontbreken in een vegetarisch dieet, zoals essentiële aminozuren, mineralen die in vlees zitten en omega-3-vetzuren die we vooral via vis en andere zeedieren binnenkrijgen.
Algen groeien tien keer sneller dan de traditionele voedingsgewassen en zijn duidelijk efficiënter te kweken als het gaat om hun voeding. Traditionele boeren moeten bemesten, waarbij de helft van de meststoffen nooit op de beoogde plek terechtkomen, maar in het milieu, mede een oorzaak van het mest- nu stikstofprobleem. Algen worden gekweekt in een afgescheiden omgeving, zoals buizen, en daar kun je die verliezen vermijden.

Extra voordeel van de algen’landbouw’ is dat je daarbij kooldioxide nodig hebt om ze te laten groeien (dat maakt ze overigens niet anders dan de traditionele voedingsgewassen; as). Er zijn al proeven om algen toe te voegen aan bouwmaterialen met het idee die ‘koolstofnegatief’ te maken. Greene: “Dat zou een deel van de oplossing van het klimaatprobleem zijn.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *