Dat kan zo niet doorgaan, stellen de onderzoekers rond Rob Jackson van de Stanforduniversiteit. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het wereldkoolstofproject dat de broeikasgasuitstoot bijhoudt, waarbij Jackson, mede, aan de wieg heeft gestaan. De methaanconcentratie in de atmosfeer is 2,6 keer zo hoog als in het voorindustriële tijdperk en zou de laatste 800 000 jaar nog niet zo hoog zijn geweest. De groei van de uitstoot volgt het extreemste scenario dat klimaatonderzoekers hanteren.
De wereld zou nu op weg zijn naar een aardopwarming van 3°C in 2100. “De doelen van die methaanbelofte lijken even ver weg als een oase in de woestijn”, zegt Jackson. “We hopen dat het geen fata morgana is.”
Methaan is een veel krachtiger broeikasgas dan kooldioxide, maar wordt gemiddeld sneller afgebroken in de atmosfeer. Hoewel de laatste tijd meer aandacht aan dat broeikasgas wordt besteed, stijgt de jaarlijkse uitstoot alleen maar (stijging van 61 miljoen ton (=20%) in de laatste twintig jaar, volgens de jongste schattingen). De stijging is vooral het gevolg van menselijk handelen: de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen, veehouderij, rijstteelt en methaanvorming bij ontleding van weggegooide voeding.
In 2020, de laatste, bekende cijfers, was de mens verantwoordelijk voor een uitstoot van bijna 400 miljoen ton methaan, tweederde van de totale uitstoot. Landbouw en afval waren twee keer grotere veroorzakers dan de fossiele sector. Die uitstoot zou zeker tot vorig jaar zijn blijven stijgen. Alleen de Europese Unie en Australië zijn er in geslaagd de laatste twintig jaar de uitstoot te verlagen. In China en Zuidoost-Azië steeg de methaanuitstoot het meest.
42 miljoen ton in 2020
Doordat een aanzienlijk deel van de uitgestoten methaan weer wordt afgebroken of in de bodem opgeslagen (zie plaatje) werd in 2020 per saldo 42 miljoen ton methaan aan de atmosfeer toegevoegd. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in de jaren 10 en zes keer zo veel als in de jaren 0.
Tijdens de coronapandemie daalde de hoeveelheid distikstofoxideuitstoot, ook een broeikasgas, en andere stikstofoxiden, voor een belangrijk deel afkomstig van het gemotoriseerde verkeer. Dat was goed voor de luchtkwaliteit maar slecht voor de concentratie van methaan in de atmosfeer. Stikstofoxiden zorgen dat er minder methaan in de atmosfeer terechtkomt (want alles heeft met alles te maken).
In de coronajaren steeg de methaanconcentratie in de atmosfeer. Jackson moet bekennen dat nog steeds niet duidelijk is wat de invloed van de coronamaatregelen is geweest voor wat hij het methaanbudget noemt (uitstoot min afbraak en/of opslag in de bodem). “Corona veranderde bijna alles van brandstofverbruik tot de uitstoot van andere gassen die invloed hebben op de hoeveelheid methaan in de atmosfeer.”
Bron: phys.org