Er is nog nooit zoveel ‘fossiel’ verbrand als afgelopen jaar, zo is te lezen in een rapport van het Energieinstituut, de KPMG en Kearny. Het energieverbruik steeg met 2% tot 620 ExaJoules (exa=biljoen). Daarvan was 81,5% afkomstig van fossiele brandstof, hetgeen een 0,5 procemntpunt lager was dan in 2022. Vooral kolen (+ 1,5%) en olie (+2%) droegen bij aan die verhoging van 1,5% van fossiel opgewekte energie tot 505 EJ. De bijdrage van gas steeg niet. De broeikasgasuitdstoot steeg daardoor met 2% waardoor die voor het eerst boven de 40 miljard ton uitkwam.
Dat nieuws overschaduwt de vooruitgang van de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie (zonder waterkracht). Die steeg met 13% tot 4,748 TWu (1J=0,000278 Wu oftewel 1/3600ste; waarom hier Wattuur wordt gebruikt in plaats van Joule is, me, een raadsel). Die toename kwam vrijwel geheel door wind en zon en was verantwoordelijk voor 74% van de extra energie die werd opgewekt. Zon en wind waren daarmee verantwoordelijk voor 8% van de opgewekte energie, met waterkracht was dat 15%.
Volgens de opstellers zou het waarschijnlijk zijn dat 2023 het laatste ’topjaar’ van fossiel zou zijn. In Europa wordt nu minder dan 70% fossiel opgewekt. In de VS is dat cijfer 80%. In India steeg het fossiele verbruik echter met 8%. In Afrika daalde die echter met 0,5%, maar daar is het aandeel van duurzaam nog erg bescheiden (6%). Ook China gebruikte aanzienlijk meer fossiele energie (+ 6%), maar het aandeel van fossiel zou in China sedert 2011 zijn gedaald tot 81,6% in 2023.
Traag
“De voortgang van de overgang (naar duurzame opwekking; as) is traag”, zegt Nick Wayth van EI, “maar dat maskeert het grotere plaatje met verschillende energieverhalen in diverse delen van de wereld. In rijke landen zien we dat fossiel zijn piek heeft gehad, terwijl in het mondiale zuiden het verbruik van fossiel stijgt door een groeiende economie en verbeteringen van de kwaliteit van leven.”
“Het wordt tijd om nu onze inspanningen te verdubbelen om de CO₂-emissies te verminderen”, zegt Simon Virley van de KPMG. Dat betekent dat dat mondiale zuiden ook financieel geholpen zou moeten worden om die weg in te (kunnen) slaan.
Bron: der Spiegel