“Stroomopwekking Duitsland na kernuitstap schoner dan ooit”

Opkomst-en-neergang-van-kernenergie-in-Duitsland

De opkomst en neergang (‘levenscyclus’) van kernenergie in Duitsland (afb: Fraunhofer ISE)

Op 30 juni 2011 na de kernramp in Fukushima in maart van dat jaar, besloot de Duitse regering afscheid te nemen van kernenergie. Dwarskijkers en kernenergie-aanhangers voorspelden dat de ‘uitstap’ zou leiden tot grote problemen met de energievoorziening en de overstap naar milieu- en klimaatschadelijke kolencentrales. Op 15 april vorig jaar gingen de laatste drie actieve kerncentrales in Emsland, Neckarwestheim en Isar van het stroomnet en geen van die doemscenario’s zou zijn uitgekomen, aldus het Fraunhoferinstituut voor zonne-energie ISE.
De twaalf maanden van 16 april 2023 tot 16 april 2024 produceerden die drie laatst overgebleven kerncentrale nog 29,5 TWu (tera is 1012, eenbiljoen maal), oftewel 6,3% van het Duitse stroomverbruik. Het weggevallen kernvermogen zou geheel door hernieuwbare energie zijn vervangen. “In het eerste jaar zonder kernenergie werd ongeveer 270 TWu hernieuwbare energie opgewekt, 33 TWu meer dan het jaar ervoor”, stelt Bruno Burger van ISE. “Onze stroommix is nog nooit zo schoon geweest. Alles bijeen zorgde hernieuwbare energie voor 58,8% van de nettostroomopwekking.”
Aan de andere kant daalde het aandeel van fossiele brandstoffen voor de stroomproductie tot 33,7%. Tussen april 2023 en april 2024 zorgden fossiel voor ‘slechts’ 154,4 TWu, 26% minder dan de voorgaande twaalf

maanden. Die snelle daling is mede in de hand gewerkt door de hoge prijs voor aardgas en steenkool en ook door de prijs die voor de uitstoot van kooldioxide moet worden betaald (nu zo’n 45 euro per ton).

Invoer

Hoewel Duitsland in theorie voldoende eigen vermogen heeft, is toch ook de invoer van stroom toegenomen van 21,3 TWu naar 23 TWu tussen april vorig en dit jaar in vergelijking met de twaalf voorgaande maanden. Dat heeft volgens de onderzoekers alles te maken met de aanzienlijk lagere stroomprijzen voor hernieuwbare energie op de energiebeurs. Burger: “Daardoor kwam veel stroom met een lage broeikasgasuitstoot via invoer naar Duitsland.” Overigens hebben daar ook kerncentrales in Frankrijk daar hun bijdrage aan geleverd.

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *