Al 500 000 bomen gekapt in Duitsland voor de auto’s van Musk

Tesla Duitsland

Tesla-Duitsland in 2019 (links) en in 2023 (afb: Google Earth)

In Duitsland zijn ze nogal boos op Elon Musk, de eigenaar van Tesla. Voor de uitbreiding van de Teslafabriek in Duitsland zouden al een halfmiljoen bomen zijn gesneuveld en Tesla wil alweer uitbreiden. Tesla zegt dubbel zo veel bomen te hebben aangeplant.

Dat een elektrisch auto goed zou zijn voor het klimaat is natuurlijk maar grote onzin. Een auto is niet alleen een ramp voor de energievoorziening, de volksgezondheid, grondstofvoorraden en nog een paar dingen, maar ook voor het klimaat. De energie- en grondstofverspillende auto (ook de elektrische) maakt het overstappen naar duurzame energievoorziening een stuk lastiger.
In Duitsland, vlakbij Berlijn, maakt Tesla nog maar eens duidelijk dat het schijt heeft aan het klimaat. Voor de bouw en uitbreiding zijn al heel wat bomen gesneuveld. Uit satellietbeelden is duidelijk geworden dat tussen maart 2020 en mei vorig jaar grote stukken bos zijn verdwenen, waar volgens milieubedrijf Kayrros zo’n 500 000 bomen verdwenen (goed voor de opslag van 13 000 ton CO2 per jaar.
Maar daar houdt het niet op. Tesla wil meer en dat gaat ten koste van nog meer bos. Het bedrijf beweert ten minste een miljoen bomen te hebben geplant om het verlies te compenseren.

Regelmatig protesteren klimaatactivisten tegen de geplande uitbreiding van de gigafabriek. Ze bezetten boomhutten in een nabijgelegen kamp en probeerden de locatie te bestormen. Eén groep stak in maart een elektriciteitsmast in brand en legde de productie van de fabriek een paar dagen stil.

Vernietiging

Karolina Drzewo, van de campagnealliantie Turn Off Tesla’s Tap, zei dat is aangetoond dat de productie van elektrische voertuigen door het bedrijf vernietiging van de natuur ter plaatse en wereldwijde schade door de mijnbouw voor metalen had veroorzaakt. “In een van de droogste regio’s in Duitsland is al te veel van het milieu verwoest”, zei ze. “Een uitbreiding en dus nog meer vernietiging van bossen en gevaar voor het beschermde drinkwatergebied moeten worden voorkomen.”

Bronnen: Futura-Sciences, the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *