VS op zoek naar nieuwe lithiumbronnen. Wie volgt?

E-auto oplossing voor niks

De E-auto is geen oplossing voor het klimaatprobleem

Lithium speelt een belangrijke rol in de energieovergang om de ergste klimaatveranderingen tegen te gaan. Lithiumionbatterijen zijn momenteel de beste middelen op energie op te slaan. Dat schept grondstofproblemen. Waar halen we lithium vandaan zonder het paard achter de wagen te spannen? VS is op zoek naar lithiumbronnen en waarschijnlijk niet alleen de VS. Kunst is het ene probleem niet ‘op te lossen’ door een nog groter probleem te creëren…

Vooralsnog wordt de behoefte aan lithium vooral gevoed door de opkomst van de elektrische auto. Op grond van (voor mij=as) niet te doorgronden argumenten worden e-auto’s als oplossing voor het klimaatprobleem gezien. Dat betekent dat we er een probleem bij creëren: de behoefte aan grondstoffen voor die onnodige e-auto inclusief die voor de accu’s daarvan.
In 2020 was de wereldvraag naar lithium zo’n 320 000 ton. Die wordt geschat in 2030 te zullen worden verzesvoudigd. Dat betekent nieuwe mijnprojecten. “Niemand heeft dat voorzien”, zegt Tim Crowley van Lithium Nevada, onderdeel van Lithium Americas, die een mijn aanlegt in de Thackerpas in Nevada. “We hadden dit gebied al een hele tijd en hebben die vergeven aan China.”

Indiaanse stammen in Nevada zeggen dat de mijn onderdeel uitmaakt van heilige grond en stellen dat de aanleg ervan zal moeten worden gestaakt. Ook het Australische bedrijf Ioneer wil in Nevada een mijn openen en ook elders in de VS wordt gewerkt aan nieuwe lithiummijnen.
Lithium komt vooral uit Zuid-Amerika en Australië en de accu’s vooral uit China. De grootste lithiumvoorraden zou Chili hebben. Zoals overal zorgt mijnbouw voor een hoop viezigheid en vernieling ten koste van leefgebieden, natuur en ecosystemen. President Biden is van plan een halfmiljoen laadstations voor e-auto’s neer te zetten.

Problemen

Zoals gezegd creëert de snel groeiende vraag naar lithium voor, vooral, e-auto’s problemen. Naast verwoesting en vervuiling zou het oppompen van lithiumrijk grondwater ook voor de landbouw problemen kunnen veroorzaken. De grote opgave is daar lithium te winnen waar de minste schade wordt veroorzaakt, stelt Lisa Belenky van het centrum voor biodiversiteit. “Bijna elk energieproject voor (tegengaan van de; as) klimaatverandering waar we naar gekeken hebben heeft zijn eigen broeikasgasvoetafdruk.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *