EU wint in 2022 meer stroom uit zon en wind dan van gas of kolen

Stroomopwekking EU 2022

Stroomopwekking in EU in 2022 (afb: Emberrapport)

De angst was dat de ban van Russisch fossiel zou leiden tot een stevige groei van de energieopwekking met fossiele bronnen, maar dat zou vorig jaar in de EU niet echt gebeurd zijn. Volgens een een rapport van denktank Ember steeg de opwekking met fossiel vorig jaar met een bescheiden 3%. Dit jaar zou die met 20% gaan dalen. Wind en zon produceerden meer stroom (22%) dan gas (20%) of steenkool (16%). Dat betekent dat alle doemscenario’s over de terugkeer van kolen niet zijn uitgekomen, stelt Dave Jones, een van de opstellers van het rapport. “Niet alleen zijn de Europese landen nog steeds vastbesloten om van kolen af te komen, maar ze proberen ook gas uit te bannen.”In 2022 speelden twee belangrijke zaken: de grootste droogte in zeker vijfhonderd jaar en daardoor een vermindering van de opwekking door waterkracht met 19% ten opzichte van 2021 en een vermindering van de opwekking door kerncentrales met 16%. Dat laatste speelde vooral in Frankrijk met zijn vele kerncentales, waarvan een groot aantal buiten gebruik was door onderhoud of andere problemen. Frankrijk werd van exporteur importeur van stroom.
Die verliezen zijn door wind en vooral door zon grotendeels weggewerkt. Zonopwekking steeg met 24% en is nu goed voor 7% van de opwekking in de EU. Opwekking via wind was vorig jaar goed voor 15%.

Energiebesparing

Ook zou energiebesparing vorig jaar vanaf oktober in heel de unie goed merkbaar zijn geweest. Dat had alles te maken met de hoge temperaturen in de herfst maar ook met een verlaging van het industriële verbruik en met gedragsverandering bij burgers. De vraag is natuurlijk wel of die zuinigheid van bedrijfsleven en burgers blijft voortduren of dat die verdwijnt als de energieprijzen weer dalen.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *