Frankrijk wil zonnepanelen boven autoparkeerplaatsen

Zonnevrachtwagen

De vrachtwagen met zonnepanelen van het Fraunhoferinstituut (afb: Fraunhofer-instituut)

Regelmatig zie je stukken weiland of andere groene ruimtes bedekt met zonnepanelen. Mij doet dat pijn aan de ogen en aan mijn verstand. Zijn alle bebouwde plekken al bedekt met zonnepanelen dat we daar groene vlakke mee moeten verpesten? In Frankrijk hebben ze een beter idee: overkap alle autoparkeerplaatsen met zonnepanelen. Dat is dan wel jammer als die auto’s in de toekomst worden verboden, maar dan vinden we vast wel andere bestemmingen voor die ex-parkeerplaatsen…
Volgens nieuwe wetgeving zouden alle grote parkeerplaatsen (meer dan 80 plaatsen) in Frankrijk moeten worden belegd met zonnepanelen. President Emmanuel Macron heeft er zijn zegen aan gegeven. Eigenaars van parkeerplaatsen (80 tot 400) krijgen vijf jaar de tijd om dat voor elkaar te krijgen. Grotere krijgen drie jaar. Minstens de helft moet overdekt worden.
Met die maatregel zou een extra vermogen ontstaan van 11 GigaWatt, stelt de Franse regering. Dat is ongeveer eenderde van het opgestelde elektrische vermogen in Nederland. Er zou ook worden gekeken of iets dergelijk te doen is met de lege ruimte langs snel- en spoorwegen, maar ook (hoe dom;as) op boerenland.

Besparing

De Franse overheid zet ook in op besparing. Met een campagne wil zij burgers en bedrijven aanzetten tot het verminderen van het energiegebruik. De lichten bij de Eiffeltoren worden een uur eerder uitgedraaid, bijvoorbeeld. Alle kleine beetjes helpen. In Nederland zien we weinig van dit soort acties langskomen. Daar is men te druk met de stikstofcrisis om nog tijd over te houden voor andere zaken.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *