COP28: 22 landen willen vermogen kernenergie tot 2050 verdrievoudigen

Kernenergieverklaring 22 landen COP28

Ook Nederland…

Niet alleen de EU dreigt kernenergie als ‘groen’ aan te merken, maar op de COP28 hebben 22 landen, waaronder Nederland en de VS, een verklaring ondertekend om het vermogen aan kernenergie tot 2050 te verdrievoudigen.
Klimaatgezant van de VS John Kerry leek zich enigszins te verontschuldigen voor de verklaring. “We zeggen niet dat dit hét alternatief is boven elke andere energiebron.” Hij stelt dat de nul in 2050 niet haalbaar zou zijn zonder enige bijdrage van kernenergie. Hij noemt dat ‘wetenschappelijke werkelijkheid’ en die zou niks te maken hebben met politiek of ideologie.
In de verhalen van politici komen technologische oplossingen vaak op de eerste plaats. Weinig politici hebben het over verminderen van het absurd hoge energieverbruik in de rijke landen. Volgens onderzoek van de autonome universiteit van Barcelona zou energiebesparing “de enige goede uitweg” in de energietransitie, maar dat is voor politici kennelijk een ‘gevaarlijke’ boodschap. Ooit heeft voormalig milieuhoogleraar Wim Turkenburg van de universiteit van Utrecht energiebesparing een van de belangrijkste ‘energiebronnen’ genoemd.

Gevaarlijk

Verschillende milieugroepen zijn weinig geestdriftig over de verklaring. “Er is geen ruimte voor gevaarlijke kernenergie om de ontkoling te versnellen”, zegt Masayoshi Iyoda van 350.org. “Dat is niets anders dan gevaarlijke misleiding.” Volgens hem is kernenergie eenvoudig te duur, te riskant, te ondemocratisch en te tijdrovend. “We hebben veiliger en snellere oplossingen. Die zijn duurzaam en efficiënt.” De ondertekenaars zijn Bulgarije, Canada, Finland, Frankrijk, Ghana, Hongarije, Japan, Moldavië, Mongolië, Marokko, Nederland, Oekraïne, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, de VAE (van de COP28-voorzitter), het VK, de VS, Zuid-Korea en Zweden.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *