Nee, kernenergie is allesbehalve duurzaam

Chris Bowen, energieminister Australië

Chris Bowen, minister voor energie en klimaat in Australië (afb: aph.gov.au)

Er zijn mensen, ook in Nederland en België, die kernenergie zien als welkome aanvulling van hernieuwbare energie om een desastreuze klimaatverandering te ontlopen. In Australië heeft de regering eens uitgerekend hoeveel het kost om kolencentrales te vervangen door 71 ‘kleine’ (300 MW) kerncentrales. Ze kwamen uit op 387 miljard Australische dollars (232 miljard euro). De Australische energieminister Chris Bowen zei dat er in Australië geen toekomst is voor kernenergie. “Het duurt lang kerncentrales te bouwen, ze zijn niet flexibel en produceren een hoop kernafval.”
Oppositieleider Peter Dutton (Liberalen) had voorgesteld kolencentrales ‘om te bouwen’ tot kerncentrales. Dat scheelt bepaalde infrastructuur.
De overheid heeft eens uitgerekend wat dat zou kosten. De rekenaars gingen uit van, omgerekend zo’n 10 000 euro per kWu voor een kleine reactor. Bij grootschalige zonne-energie zou die investering zo’n 640 euro per kWu zijn en voor windenergie zo’n 1190 euro per kWu.
Die cijfers zouden gebaseerd zijn op een eerder gepubliceerd rapport van het Australische energieagentschap CSIRO. Bowen (Arbeiderspartij) zegt vol in te zetten op duurzame energie en kernenergie is niet duurzaam (zegt deze leek=as).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *