Schimmels zou eenderde koolstofdioxide van fossiele uitstoot opnemen

Vliegenzwam

Paddenstoelen, hier de vliegenzwam, zou je de bloeivorm van schimmels kunnen noemen (afb: WikiMedia Commons)

Schimmels die een verbond hebben gesloten met plantenwortels, mycorrhiza of zwamwortel, zouden ieder jaar meer dan eenderde (36%) opnemen van de jaarlijkse uitstoot die wordt veroorzaakt door verbranding van fossiele brandstoffen, berekenden onderzoeksters. Ze vinden dat die in symbiose levende schimmels een grotere plaats zouden moeten krijgen in natuurbehoud en klimaatbeleid en zouden moeten onderzoeken hoeveel broeikasgassen de bodem zou kunnen opnemen. Daarnaast zouden schimmels ook wezenlijk zijn voor de biodiversiteit.
Mycorrhiza ondersteunt het leven op land al zo’n 450 miljoen jaar, stelt het persbericht. Schimmels vind je overal, ook onder wegen, tuinen en huizen. Het gigantische schimmelnetwerk onder onze voeten zou jaarlijks zo’n 13 gigaton aan koolstof opslaan, ongeveer 36% van de jaarlijkse broeikasgasuitstoot. Die koolstof(verbindingen) krijgen ze via planten(wortels). Tot nu toe zou onbekend zijn geweest hoeveel koolstof(verbindingen dat grote schimmelnetwerk kan opnemen.
Dat antwoord zou nu gevonden zijn, maar de onderzoeksters wijzen er op dat hoewel hun schattingen conservatief zijn die cijfers met ‘voorzichtigheid’ gehanteerd moeten worden. Ze willen ook kijken ze of ze die opslagcapaciteit van de bodem (schimmels) nog kunnen opvoeren.
De onderzoeksters kwamen op die schatting uit op basis van een meta-analyse van eerder verricht onderzoek. Die ruim 13 gigaton (giga is miljard) is meer dan China per jaar uitstoot.

Ze stellen dat er meer met de rol van schimmels zou moeten worden gedaan als het gaat om natuurbehoud en klimaatbeleid, maar ook voor het bewaren van de biodiversiteit. Schimmels zouden een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering kunnen zijn, vinden ze, maar als de zaken gaan zoals ze nu gaan zal volgens de VN in 2050 90% van de bodems verstoord en ernstig achteruitgegaan zijn. Dat is niet alleen slecht voor de strijd tegen klimaatverandering, maar ook voor de productiviteit van de planten en dus onze voedselvoorziening, stellen de onderzoeksters.

Blinde vlek

Volgens Katie Field van de universiteit van Sheffield is mycorrhiza niet alleen een blinde vlek in de klimaatmodellen en het natuurbehoud en -herstel, maar kan die ons ook helpen. “De cijfers die we hebben gevonden zijn niet alleen uiterst opmerkelijk. Als we denken aan oplossingen voor het klimaat (de klimaatverandering, zou ik zeggen; as) zouden we ook moeten gebruiken wat er al is.”
“Bodemecosystemen worden in hoog tempo vernield door landbouw, bebouwing en infrastructuur maar de grotere gevolgen van die verstoring op het leven in de bodem is nauwelijks onderzocht. Als we een belangrijk biologisch systeem in de bodem verstoren dan halen we onze pogingen onderuit om de aardopwarming te beteugelen en ondermijnen we ecosystemen waarvan we afhankelijk zijn.”

De onderzoeksters kijken nu hoe lang schimmels die koolstof(verbindingen) vasthouden. “Er was weinig aandacht voor de kooldioxide die door planten aan schimmels wordt doorgegeven”, zegt hoofdauteur Heidi Hawkins van de universiteit van Kaapstad. “We weten weinig over de verblijftijd van koolstof in de schimmelnetwerken. We weten dat het een stroom is, waarvan een deel wordt opgenomen in schimmelnetwerken als de schimmels leven en zelfs als ze al dood zijn.”
De vraag is wat er dan mee gebeurt. De onderzoeksters stellen dat we nog maar aan het begin staan van wat we van die belangrijke netwerken als de zwamwortel weten. Er is nog een hoop te leren.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *