China zou vrachtschip bouwen die vaart op kernenergie

Broeikasgasuitstoot China

De broeikasgasuitstoot van China stijgt nog steeds (afb: Climate Action Tracker)

China zou bezig zijn met de bouw van een gigantisch vrachtschip dat voortgedreven wordt door kernenergie met thorium als brandstof. China is een van de vele landen die vooralsnog ver verwijderd is van terugdringing van zijn broeikasgasuitstoot en denkt dat doel dichterbij te brengen met het gebruik van kernenergie. Aan thorium zouden minder bezwaren kleven dan aan kernreactoren die draaien op radioactief uranium.

Het schip in aanbouw zou zijn aangeduid met

KUN-24AP

en is bedoeld voor het vervoer van 24 000 containers. China zou afgelopen zomer in de Gobiwoestijn zijn begonnen met de bouw van zijn eerste thoriumreactor. Dat zou een wereldprimeur zijn van een technologie die in het experimentele stadium verkeert. Thorium komt meer voor op aarde dan uranium (in een thoriumreactor wordt dat element door beschieten met neutronen omgezet in radioactief uranium). China schijnt over grote voorraden te beschikken.

Voordelen

Het voordeel van thorium boven uranium zou zijn dat door de technologie veel minder (radioactief) afval zou ontstaan, er niet zulke immense hoeveelheden koelwater nodig zouden zijn en dat de geproduceerde stroom goedkoper zou zijn. Of het China zal lukken is de grote vraag. Vooralsnog wil China niet veel kwijt over het project.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *