Versnelt de oorlog in Oekraïne het einde van fossiel?

Rusland gas en olieLaat me duidelijk zijn: de inval van Poetin in Oekraïne is een misdaad en een menselijk drama. Het lijkt er echter op dat de oorlog in dat land het afscheid van fossiele brandstoffen zal versnellen, althans in dit deel van de wereld. Uiteindelijk zal Rusland aan het kortste eind trekken. Allerlei landen beloven zich versneld af te keren van Russisch olie en gas. Laten we hopen dat dat ‘gat’ niet zal worden opgevuld met steenkool, maar met energiebesparing en de versnelde invoering van duurzame energie.
Door (vooral) westerse landen zijn sancties ingesteld tegen agressor Poetin, maar vooralsnog is de olie- en gassector daarvan uitgesloten. Rusland denkt met die bronnen een belangrijk wapen in handen te hebben. Frankrijk is voor zijn gas voor 20% afhankelijk van Rusland, Duitsland voor 55% en Tsjechië en Hongarije zelfs voor 100%. De EU wil de afhankelijkheid van de fossiele bronnen in Rusland zo snel mogelijk afbouwen. Dit jaar zou die hoeveelheid Russisch gas al met tweederde moeten teruglopen, is het idee.
Volgens een analyse in de Franse krant Le Monde zal dat zeer moeilijk worden. Het zou niet mogelijk zijn het Russische gas te vervangen door gas elders uit de wereld. De productie zou niet zo maar eenvoudig kunnen stijgen. De gasprijs zou door het dak gaan en daarmee ook de stroomprijs.

Alternatieven

Een flink deel van het Russische aardgas denkt de Europese Commissie te kunnen vervangen door groene waterstof, biogas en windenergie, meldt de EU (waar is zonne-energie gebleven?; as). Door extra en sneller geld te steken in het isoleren van huizen en het installeren van warmtepompen kan de gaskraan ook weer een stuk verder dicht, stelt zij. De staatssteunregels zouden worden versoepeld zodat overheden de industrie kunnen helpen te vergroenen. Die overheden moeten sneller vergunningen verstrekken voor bijvoorbeeld de benodigde windparken. Over de groeiende burgerweerstand tegen de bouw van windmolens heeft de EU het niet.

Helemaal zonder aardgas kan de EU voorlopig niet, weet ook de unie. De EU gaat op zoek naar andere leveranciers en wil fors meer vloeibaar gas uit landen als Noorwegen, Qatar en de Verenigde Staten invoeren. Hoe het ook zij, de Europese landen worden gedwongen om groener te worden na tientallen jaren niets te hebben gedaan aan het tegengaan van de klimaatontwrichting.
Je mag hopen dat daar niet weer zulke blunders bij gemaakt worden als in, ook, het recente verleden, want hoe groen is groene waterstof en waar is de energiebesparing gebleven (isolatie is maar een onderdeeltje van energiebesparing; as) als belangrijkste wapen in de strijd? En waarom hoor je nooit iets over consuminderen het herinrichting van wat we, ten onrechte, ‘economie’ zijn gaan noemen?

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *