“Steden en bedrijven kunnen aan de slag om het klimaat te redden”

Earth CommissionDe aarde zal in de toekomst alleen maar in staat blijven om een deugdelijke basislevens-standaard voor iedereen te bieden als economische systemen en technologieën drastisch worden veranderd en cruciale hulpbronnen eerlijker worden gebruikt, beheerd en gedeeld, stellen onderzoeksters. Ze schetsen hoe steden en bedrijven de macht hebben om een ​​cruciale rol te spelen en de ‘rentmeesters’ te worden van cruciale aardsystemen door te tonen hoe zij hun ecologische voetafdruk kunnen verminderen.
Het rapport vat de belangrijkste bevindingen samen van de eerste fase van de in 2019 ingestelde Earth Commission. Het is een vervolg op Safe and Just Earth System Boundaries-rapport dat vorig jaar publiceerde en waarin werd vastgesteld dat de meeste vitale grenzen waarbinnen mensen en de planeet kunnen gedijen, zijn overschreden.

Hoofdauteur Xuemei Bai van de nationale universiteit van Australië stelt dat bedrijven en steden over de middelen beschikken om in actie te komen en de druk op de planeet drastisch te verminderen. “Bedrijven en steden hebben een enorm potentieel om een ​​verschil te maken, vooral als ze hetzelfde doel nastreven, namelijk ervoor zorgen dat de planeet op de lange termijn voor iedereen kan zorgen”, stelt ze.
Ze stelt dat bedrijven en steden wendbaarder en flexibeler zijn dan staten en hun druk op de planeet kunnen verminderen door wetenschappelijke onderbouwde doelen. Volgens de onderzoeksters is de enige manier om ervoor te zorgen dat iedereen op aarde kan gedijen zonder de planeet te destabiliseren, het verminderen van de ongelijkheid in de verdeling van cruciale hulpbronnen van het aardse systeem, zoals zoetwater en voedingsstoffen, en bij de verantwoordelijkheden naast een drastische economische en technologische transformatie. Als dat niet snel gebeurt zal tegen 2050 het klimaat verslechteren tot het punt waarop er geen “veilige en rechtvaardige ruimte” meer zal zijn, stellen ze.

Veranderingen

We zullen dus wel wat moeten veranderen willen we dat voorkomen, aldus de onderzoeksters. Zo zullen we de ons economisch model behoorlijk moeten veranderen en de geldstromen drastisch moeten verleggen met als voornaam oogmerk de ongelijkheid te verminderen, maar ook de druk op klimaat en natuur.

Dat betekent het eerlijk delen van de aardse hulpbronnen en het aanpakken van overconsumptie in het rijkere deel van de wereld. Ook zullen die rijkere landen armere ook financieel moeten helpen die overgang naar een ‘groenere’ aarde mogelijk te maken. Dat zijn natuurlijk allemaal niet echt opzienbarende aanbevelingen, maar het goede nieuws is dat we niet hoeven wachten tot de nationale regeringen eindelijk (en adequaat) in actie komen, maar ook die constatering is niet echt nieuw.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *