De mens kan best duurzaam op aarde leven, maar…

Klimaatkantelpunten

De klimaatkantelpunten (afb: David Armstrong McKay et. al.)

Het is goed mogelijk voor de mens, nu met zijn achtmiljarden, op aarde te wonen zonder de grenzen van te overschrijden, stellen onderzoekers uit, onder meer, Groningen. Dat is niet zo opzienbarend want dat is al eerder beweerd. Het grote probleem dunkt me(=as) is de mens (vooral die in het rijke deel van de wereld) te overtuigen zijn manier van leven nogal drastisch te veranderen, maar die lijkt daartoe weinig geneigd (zullen we ook weer in Bakoe zien, waar het 29ste klimaatcongres wordt gehouden).
In 2009 bepaalden onderzoekers negen planetaire grenzen die niet overschreden mogen worden willen we de boel op aarde hier niet verknoeien. Overschrijding van wat tegenwoordig kantelpunten worden genoemd zou onherstelbare schade aan het systeem aarde veroorzaken. Inmiddels zouden er al zes overschreden zijn waarmee de mens goed op weg is de aarde voor zichzelf onbewoonbaar te maken (de aarde zal niet verdwijnen, maar wel ten minste een deel van het leven en misschien wel alle leven).
De problemen worden veroorzaakt door de gigantische overconsumptie in het rijke deel van de wereld. De staat van het klimaat wordt vaak opgehangen aan de broeikasgasuitstoot, maar de klimaatverandering is maar een van de problemen die de (rijkere) mens veroorzaakt. Als we dan toch even met die wat ‘kortzichtige’ maat meten: de 80 miljoen rijkste mensen op aarde veroorzaken vijftig keer meer broeikasgassen dan de viermiljard armsten. Het effect op het klimaat en dus het grootste deel van de oplossing ligt dus bij veranderingen in het rijkste deel van de mensheid. Dat betekent minder vlees eten, minder vaak vervuilend reizen.

Slecht gedrag

Klaus Hubacek van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat we niet zo moeten kijken naar technologische oplossingen. “Er zijn al een hele hoop oplossingen die we niet gebruiken en de meeste overheden subsidiëren slecht gedrag.”

Hbacek is niet naïef en ziet ook wel dat de politieke wil die oplossingen door te voeren er niet is (of althans veel te weinig). “Dat baart me zorgen en maakt de jongeren bang.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *