Ons voedsel ‘draait’ op fossiel

Ons voedselsys-teem is stevig gekoppeld aan fossiele brand-stoffen. Overal in de voedingsketen duiken fossiele brandstoffen op: bij de vervaardiging van kunstmest en bestrijdings-middelen, via landbouwmachines, via koelschepen tot en met de bereiding van ons voedsel. Volgens een rapport van IPES Food is verbruikt de hele keten 40% van alle petrochemicaliën en 15% van de fossiele brandstoffen. Zo is de landbouw een grootverbruiker van kunststoffen. Dan hebben we het nog niet eens over het methaangas dat ontstaat bij, onder meer, het telen van rijst en in de runderteelt (koeien zijn grote methaanproducenten).
De wereld moet afscheid nemen van de fossiele brandstoffen en dat geldt natuurlijk ook en zeker van de landbouw, want de door die sector veroorzaakte broeikasgasuitstoot, die in de orde van 25% zou liggen (de cijfers daarover zijn, voor mij=as, onduidelijk), en de aardopwarming die daarvan het gevolg is, is slecht voor de opbrengst van dizelfde landbouw.
Er is, schrijven de onderzoekers, ook een vrij rechtstreeks verband tussen de prijs van ons voedsel en de voedselprijzen. Als olie en gas duurder worden dan ook ons ‘voer’. Lagere opbrengsten betekent dat meer mensen op deze planeet honger lijden (en dan hebben we het nog niet eens over de hongersnood die ontstaat door nietsontziende oorlogvoerders).
“Van grond tot mond, we zullen alles op alles moeten zetten om de voedselketen en het boerenbedrijf opnieuw in te richten en om de banden met olie, kolen en gas door te snijden”. zegt Molly Anderson van IPES Food. “De voedselketen is een belangrijke kandidaat voor klimaatactie. Dat begint met het afscheid nemen van gevaarlijke chemicaliën en investeren in de landbouwecologie en lokale voedselketens en niet te gokken op technische oplossingen die de echte verandering alleen maar vertragen.”

‘Groene’ ammoniak

Dan hebben we het over de zogenaamd ‘groenere’ manieren om ammoniak te produceren, een belangrijk uitgangsproduct voor kunstmest. De productie van ammoniak vergt een hoop energie en zou verantwoordelijk zijn voor 2% van de broeikasgasuitstoot in de wereld. De onderzoekers hebben dan ook een lijst gemaakt van zaken die dringend zullen moeten veranderen. Dat varieert van het terugdringen van het kunststofverbruik, het afstappen van ultraverwerkt voedsel tot het advies om elektrisch te gaan koken (maar dat schiet niet op als de stroom ‘fossiel’ is; as).

“Fossiele brandstoffen zijn als een levenselixer voor de voedingsindustrie”, zegt Errol Schweizer van IPES Food. “Van kunstmest, tot ultraverwerkt voedselen kunststofverpakkingen. Alles is met fossiel doordrenkt. Het industriële voedingssyteem is nu de belangrijkste groeisector van de olliesector. Toch staat voeding niet op de klimaatradar.”

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *