De wereld zit niet eenvoudig in elkaar. Elk voordeel lijkt zijn nadelen te hebben (e.o.). Nu schijnen onderzoeksters ontdekt te hebben dat door de klimaatver-andering bomen meer vluchtige organische stoffen (VOS) produceren. Die reageren met stikstofoxiden in uitlaatgassen en die reacties leveren, onder meer, ozon en fijnstof op; beide ongezonde stoffen. Overigens stellen de onderzoeksters rond Eva Pfannerstill van het onderzoekscentrum Jülich dat we daarom niet moeten afzien van meer groen in steden. Meer groen in steden is gunstig voor het stadsklimaat.
Met behulp van metingen vanuit een vliegtuig boven Los Angeles zagen de onderzoeksters dat de VOS-uitstoot, vooral terpenoïden, van bomen sterk toeneemt met de temperatuur. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. De reacties met stikstofoxiden, veroorzaakt door verbrandingsmotoren en fossiele energiecentrales, zorgen vervolgens voor de vorming van de gezondheidsschadelijke stoffen.
Volgens de onderzoeksters betekent dat niet dat we minder groen in steden genoegen moeten nemen, maar dat we wat moeten doen aan de door menselijke activiteit veroorzaakte uitstoot. “De beheersing van stikstofoxiden is van cruciaal belang voor het terugdringen van de ozonvorming in Los Angeles”, schrijven ze. “Bij het terugdringen van de luchtverontreiniging moeten we er rekening mee houden dat de opwarming van het klimaat de uitstoot en de samenstelling ervan sterk zal veranderen.” Overigens schijnt de soort groen ook iets uit te maken voor de VOS-uitstoot.
Bron: New Scientist