Meer tweehands- en huurkleding is goed voor klimaat en milieu

Kamila Krych

Kamila Krych (afb: NTNU.no)

Als de Noren 74% van hun kleding tweedehands zouden kopen of zouden huren dan zou de broeikasuitstoot voor kleding met 57% afnemen, het water- en energiegebruik voor de productie daarvan dalen met, achtereenvolgens, 62%  en 47%, stellen onderzoeksters  van de Noorse universiteit voor wetenschap en technologie (NTNU) onder aanvoering van Kamila Krych. Nu is dat aandeel nog maar 5% in Noorwegen.Kleding heeft een grote invloed op het milieu. Dat heeft veel te maken met de ‘modegevoeligheid’ van de kopers (wij allemaal, dus). Kleding wordt vaak niet afgedragen maar vervangen door de jongste mode. De lerenkast raakt steeds voller met ongebruikte spullen. De rest komt in het tweedehandscircuit (de kringloopwinkels) terecht, wordt uitgevoerd naar minder rijke landen of eindigt in de afvalverbrander.
De onderzoeksters analyseerden het koopgedrag in Noorwegen, de gebruikte materialen en de milieugevolgen tijdens van de productie en het gebruik van het textiel tot en met de afdankfase. Ze hoopten een manier te vinden (het gebruik van) de kleding een stuk ‘groener’ te maken.

Krych: “Het kledingverbruik in Noorwegen is bijzonder lineair. De meeste kleding die wordt aangeschaft is nieuw en verlaat het systeem via oven of uitvoer.” Uit de onderzoeksresultaten hebben de onderzoeksters een alternatief ontwikkeld dat uitgaat van hergebruik en verhuur. Het schijnt dat de Europese Commissie nieuwe richtlijnen opstelt om de negatieve gevolgen van de productie en het gebruik van textiel te verminderen.

Goed weggegooid goed

Kleren worden nu vaak weggegooid als ze nog in goede staat zijn. In een kringloopsamenleving zouden die nog prima bruikbare goederen in de plaats moeten komen voor nieuwkoop, is de redenering van de onderzoeksters. Als er meer tweehandskledij wordt gekocht of kleren worden gehuurd voor, bijvoorbeeld, speciale aangelegenheden of babykleertjes dan vermindert dat de vraag naar nieuwe kledij en daarmee de vraag naar grondstoffen, naar water, naar energie, naar vervoer en ook de broeikasgasuitstoot die door de productie en het gebruik veroorzaakt wordt.

De onderzoeksters beseffen zeer terdege dat daar een drastische verandering van het koopgedrag voor nodig is. Krych: “Die heeft echter aanzienlijke milieuvoordelen, maar dan wel in de juiste opzet. We moeten onze gewoontes veranderen en misschien de regelgeving aanpassen.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *