Mogelijke eigen bijdrage aan vermindering broeikasgasuitstoot zeker 45%

Onderzoek zou hebben uitgewezen dat de individuele burger  door verandering van gedrag maar een kwart van zijn koolstofvoetafdruk zou kunnen verminderen. Is dat zo vraagt ene Virginie aan Nabil Wakim van de Franse krant Le Monde (chaleurhumaine@lemonde.fr) en waar komt dat cijfer vandaan. Wakim beaamt dat cijfer en stelt dat dat uit het rapport Fair sa part van  Carbone 4 komt geschreven door César Dugast en Alexia Soyeuz komt.
Opmerkelijk is dat in dat rapport staat dat er nog een extra 20 procentpunt bij komt als je andere maatregelen neemt, waaronder nota bene de aanschaf van een elektrische auto, waarmee je al op 45% zou komen. Wat als je alleen maar fietst en af en toe het ov neemt? Die 45% wordt door de opstellers een ‘heroïsche prestatie’,  genoemd, maar wat is daar zo ‘heldhaftig’ aan.

Eigen bijdrage klimaatverandering

Met ‘heldhaftige’ aanpassingen in je leven zou je uitkomen op 45% verkleining van je koolstofvoetafdruk (afb: Fair sa part, carbone4.com)

Overigens zegt Wakim wel dat de vraag naar eigen bijdrage niet zo eenvoudig te beantwoorden is. De gemiddelde bewoner van Frankrijk heeft een koolstofvoetafdruk van 11 ton CO2-equivalent per jaar, maar er zijn ook Fransen, de helft zelfs, die aan de 5 ton komen. Die 10% rijkste Fransen zitten op 25 ton per persoon per jaar. Die uitstoot zou volgens het rapport terug moeten naar 2 ton in 2050 (volgens mij=as moet dat 0 zijn).

Het is duidelijk dat er ook aan de energieopwekking en energiebesparing zal moeten worden gedaan, maar ook daar kunnen we zelf veel doen door groene energie in te kopen. Ik schat als we geen vlees en andere dierproducten meer eten, niet meer vliegen en de auto vervangen door de fiets (zelfs elektrisch is die minder slecht dan de elektrische auto) dat we een heel stuk op weg zijn naar een betere (groenere) wereld. Geen eten weggooien, ik zou het bijna vergeten. Wakim is te bescheiden wat de eigen bijdrage betreft.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *